Kratak izvještaj s Godišnje skupštine Hrvatskog mikrobiološkog društva

14.02.2017. Novosti

U petak 3. veljače 2017. godine, pod predsjedavanjem Roberta Antolovića održana je Godišnja skupština Hrvatskog mikrobiološkog društva. Mjesto održavanja bio je Institut Ruđer Bošković u Zagrebu.

Već tradicionalno, petu godinu za redom Skupština je započela dodjelom nagrada Društva. Plaketa HMD-a najviše je javno priznanje članu HMD-a, a dodjeljuje se za posebne zasluge i doprinos na unapređenju rada Društva, kao i vrijedan znanstveni i stručni rad u području mikrobiologije. Ove godine dobitnik Plakete je Frane Delaš, dugogodišnji profesor na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu (u mirovini) i dugogodišnji aktivni član Društva. Prof. Delaš se kratkim govorom zahvalio na priznanju.

Godišnja nagrada mladom znanstveniku sastoji se od Povelje i novčane nagrade, a dodjeljuje se s ciljem poticanja znanstvene izvrsnosti i međunarodne prepoznatljivosti mladih hrvatskih mikrobiologa. Za godišnju nagradu mladom znanstveniku za 2016. godinu pristigle su tri prijave, a Povjerenstvo za dodjelu nagrada na čelu s Franom Delašem donijelo je odluku da se nagrada po prvi put dodijeli dvama kandidatima budući da su im znanstvena postignuća bila vrlo izjednačena. Nagradu su dobili dr. sc. Mateja Ožanič (Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci) koja je održala kratko predavanje o uzročniku tularemije i dr. sc. Marino Korlević (Institut Ruđer Bošković, Rovinj) koji je predstavio svoja istraživanja raznolikosti bakterija u moru. 

Dobitnike Plakete HMD-a i godišnje nagrade mladom znanstveniku za prethodne godine možete pogledati ovdje.

U preostalom dijelu Skupštine slijedili su izvještaji predsjednika Danka Hajsiga, tajnika Dubravka Jelića i drugih članova Društva kojima je ilustrirana za Društvo vrlo aktivna i dinamična 2016. godina. Organizirani su i održani uspješni znanstveni skupovi “6th Croatian Congress of Microbiology with International Participation” i “Power of Microbes in Industry and Environment 2016″, a već su počele pripreme skupova koji će se održati u narednom razdoblju, virološki skup “Power of Viruses” (16. do 18.5.2018.) i skup “Central European Symposium on Antimicrobial Resistance – CESAR” (19. do 23.9.2018. ) iz područja antimikrobne rezistencije.

Društvo je tijekom 2016. godine intenziviralo svoje izdavačke aktivnosti te je na skupu “6th Croatian Congress of Microbiology with International Participation” predstavljen elektronički rječnik English – Croatian Life Science Dictionary i sveučilišni udžbenik „Priručnik za vježbe iz opće mikrobiologije“.

Neke sekcije su promijenile ili reizabrale svoje rukovodstvo. Nova predsjednica Mikološke sekcije je Maja Šegvić Klarić, a tajnica je Daniela Jakšić Despot. Reizabrana predsjednica Bakteriološke sekcije je Dušica Vujaklija, a tajnica je Tina Paradžik, dok je reizabrana predsjednica Virološke sekcije Dijana Škorić, a tajnica Nevenka Rudan.

D. Hajsig je predsjednik Društva već 11 godina i najavio je da je sljedeće godine izborna skupština Društva. Prijedlog Izvršnog odbora je da novi predsjednik Društva bude Roberto Antolović te da sam predloži najbliže suradnike, ukoliko bude potvrđen na sljedećoj godišnjoj skupštini. Najavljeno je da bi nova blagajnica bila Marija Duvnjak, a već će ove godine pomagati sadašnjoj blagajnici, Ivani Rajnović.

Dijana Škorić je nazočnima predstavila ideju da se HMD kao organizacija civilnog društva prijavi na natječaj Europskog socijalnog fonda “UO.04.2.1.02 Podrška razvoju partnerstava organizacija civilnog društva i visokoobrazovnih ustanova za provedbu programa društveno korisnog učenja”. U suradnji s drugim udrugama (Bioteka, Probion, Bius) te visokoškolskim ustanovama (Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) Društvo bi provodilo aktivnosti društveno-korisnog učenja u području mikrobiologije. Ideja je prihvaćena i Društvo će prijaviti projekt prema planu.

Sudionici Skupštine su prihvatili sve izvještaje o radu Društva tijekom 2016. godine, a Nadzorni je odbor poslovanje Društva ocijenio pozitivnim. Na kraju je prihvaćen program rada i proračun za 2017. godinu.

S obzirom na opsežan dnevni red, skupština je uključivala i stanku s osvježenjem koju je darovao KemoLab d.o.o. Na tome im se ovom prilikom zahvaljujemo!

Zabilježila Ana Bielen

Galerija slika


Zanimljivosti

16.08.2018. Novosti Zanimljivosti
The urinary microbiome associated with bladder cancer
An international group of scientists led by dr. Terzić, including Croatian microbiological society member dr. Viljemka Bučević Popović as a first author, have recently published a paper on the association of urinary microbiome and bladder cancer.
16.06.2018. Zanimljivosti
For The First Time, Scientists Have Caught Bacteria “Fishing” For DNA From Their Dead Friends
Bacteria are slippery little suckers. They evolve rapidly, developing resistance to antibiotics and therefore becoming increasingly difficult to deal with. Now, for the first time, researchers have caught on film one of the mechanisms the microbes use for this speedy evolution.
Izdavaštvo

Moćni mikrobi – prikaz knjige Mighty Microbes – The Amazing World of Microorganisms

Skupina znanstvenika i popularizatora znanosti iz Nizozemske se s ovom idejom pozabavila kroz fundaciju Microcanoni, nizozemsku inačicu projekta naziva „Što doista trebate znati o mikrobiologiji“ još 2011. Ta verzija prezentirana je i u amsterdamskom muzeju Artis Micropia, a djelo na engleskome čiji vam prikaz donosim je korak dalje koji je ova skupina ljudi poduzela u ulozi urednika knjige s naslovom Mighty Microbes i podnsalovom The Amazing World of Microorganisms. Osmislili su građu podijeljenu u devet tematskih cjelina, a unutar svake je pet do deset poglavlja (tema) za koje su kao autore ili suautore odabrali znanstvenike koji su sudjelovali u ključnim otkrićima ili su istaknuti stručnjaci u tom području.

Naruči Više


Priručnik za vježbe iz opće mikrobiologije

Ovaj sveučilišni priručnik napisalo je petnaestak autora iz desetak visokoškolskih ustanova iz Zagreba i Rijeke, a sadržaj je podijeljen u petnaest, slikama bogato ilustriranih poglavlja u kojima su opisane i obrađene različite bakteriološke, virološke, mikološke, imunološke i molekularno-biološke metode koje se upotrebljavaju u općoj mikrobiologiji koja se studira na nizu različitih fakulteta i visokih škola.

Naruči Više


Postani član HMD-a

Cilj Društva je okupljanje mikrobiologa i stručnjaka srodnih struka s ciljem unapređenja svih grana mikrobiologije.

Postani član

Šaljite nam novosti

Novosti i zanimljivosti nam šaljite na urednik@hmd-cms.hr.

Skupovi HMD-a

CESAR 2018

Date: 19-22 September 2018

Venue: Sveti Martin na Muri, Croatia

It is our great pleasure to invite you to the 6th Central European Symposium on Antimicrobials and Antimicrobial Resistance, CESAR2018.

CESAR 2018 Deadlines extended!

Abstract submission deadline:
June 24, 2018

Early registration fee payment:
July 15, 2018

Decision on abstract acceptance as poster/oral presentation:
July 6, 2018

View all important dates

Posjeti web stranicu


Arhiva skupova

Ostali skupovi

8th Congress of European Microbiologists – FEMS 2019

Date: 7-11 July 2019

Venue: Glasgow, Scotland


XXV EFMC International Symposium on Medicinal Chemistry

Date: 2-6 September 2018

Venue: Ljubljana, Slovenia


The 14th Congress of Microbiologists in Bulgaria with International Participation

Date: October 10th - 13th, 2018

Venue: Hisarya, Bulgaria


Balkan Fungus 2018

Date: September 13th - 15th, 2018

Venue: Timisoara, Romania


John Innes – Ruđer Bošković Summer Schools on Applied Molecular Microbiology – “Microbial Specialised Metabolites: From Genome to Molecule”

Date: September 8th-16th, 2018

Venue: Dubrovnik, Croatia