Kratak izvještaj s Godišnje skupštine Hrvatskog mikrobiološkog društva

14.02.2017. Novosti

U petak 3. veljače 2017. godine, pod predsjedavanjem Roberta Antolovića održana je Godišnja skupština Hrvatskog mikrobiološkog društva. Mjesto održavanja bio je Institut Ruđer Bošković u Zagrebu.

Već tradicionalno, petu godinu za redom Skupština je započela dodjelom nagrada Društva. Plaketa HMD-a najviše je javno priznanje članu HMD-a, a dodjeljuje se za posebne zasluge i doprinos na unapređenju rada Društva, kao i vrijedan znanstveni i stručni rad u području mikrobiologije. Ove godine dobitnik Plakete je Frane Delaš, dugogodišnji profesor na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu (u mirovini) i dugogodišnji aktivni član Društva. Prof. Delaš se kratkim govorom zahvalio na priznanju.

Godišnja nagrada mladom znanstveniku sastoji se od Povelje i novčane nagrade, a dodjeljuje se s ciljem poticanja znanstvene izvrsnosti i međunarodne prepoznatljivosti mladih hrvatskih mikrobiologa. Za godišnju nagradu mladom znanstveniku za 2016. godinu pristigle su tri prijave, a Povjerenstvo za dodjelu nagrada na čelu s Franom Delašem donijelo je odluku da se nagrada po prvi put dodijeli dvama kandidatima budući da su im znanstvena postignuća bila vrlo izjednačena. Nagradu su dobili dr. sc. Mateja Ožanič (Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci) koja je održala kratko predavanje o uzročniku tularemije i dr. sc. Marino Korlević (Institut Ruđer Bošković, Rovinj) koji je predstavio svoja istraživanja raznolikosti bakterija u moru. 

Dobitnike Plakete HMD-a i godišnje nagrade mladom znanstveniku za prethodne godine možete pogledati ovdje.

U preostalom dijelu Skupštine slijedili su izvještaji predsjednika Danka Hajsiga, tajnika Dubravka Jelića i drugih članova Društva kojima je ilustrirana za Društvo vrlo aktivna i dinamična 2016. godina. Organizirani su i održani uspješni znanstveni skupovi “6th Croatian Congress of Microbiology with International Participation” i “Power of Microbes in Industry and Environment 2016″, a već su počele pripreme skupova koji će se održati u narednom razdoblju, virološki skup “Power of Viruses” (16. do 18.5.2018.) i skup “Central European Symposium on Antimicrobial Resistance – CESAR” (19. do 23.9.2018. ) iz područja antimikrobne rezistencije.

Društvo je tijekom 2016. godine intenziviralo svoje izdavačke aktivnosti te je na skupu “6th Croatian Congress of Microbiology with International Participation” predstavljen elektronički rječnik English – Croatian Life Science Dictionary i sveučilišni udžbenik „Priručnik za vježbe iz opće mikrobiologije“.

Neke sekcije su promijenile ili reizabrale svoje rukovodstvo. Nova predsjednica Mikološke sekcije je Maja Šegvić Klarić, a tajnica je Daniela Jakšić Despot. Reizabrana predsjednica Bakteriološke sekcije je Dušica Vujaklija, a tajnica je Tina Paradžik, dok je reizabrana predsjednica Virološke sekcije Dijana Škorić, a tajnica Nevenka Rudan.

D. Hajsig je predsjednik Društva već 11 godina i najavio je da je sljedeće godine izborna skupština Društva. Prijedlog Izvršnog odbora je da novi predsjednik Društva bude Roberto Antolović te da sam predloži najbliže suradnike, ukoliko bude potvrđen na sljedećoj godišnjoj skupštini. Najavljeno je da bi nova blagajnica bila Marija Duvnjak, a već će ove godine pomagati sadašnjoj blagajnici, Ivani Rajnović.

Dijana Škorić je nazočnima predstavila ideju da se HMD kao organizacija civilnog društva prijavi na natječaj Europskog socijalnog fonda “UO.04.2.1.02 Podrška razvoju partnerstava organizacija civilnog društva i visokoobrazovnih ustanova za provedbu programa društveno korisnog učenja”. U suradnji s drugim udrugama (Bioteka, Probion, Bius) te visokoškolskim ustanovama (Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) Društvo bi provodilo aktivnosti društveno-korisnog učenja u području mikrobiologije. Ideja je prihvaćena i Društvo će prijaviti projekt prema planu.

Sudionici Skupštine su prihvatili sve izvještaje o radu Društva tijekom 2016. godine, a Nadzorni je odbor poslovanje Društva ocijenio pozitivnim. Na kraju je prihvaćen program rada i proračun za 2017. godinu.

S obzirom na opsežan dnevni red, skupština je uključivala i stanku s osvježenjem koju je darovao KemoLab d.o.o. Na tome im se ovom prilikom zahvaljujemo!

Zabilježila Ana Bielen

Galerija slika


Projekt "U Društvu mikroba"

Osnovna svrha projekta je doprinijeti uvođenju, razvoju i održivosti programa društveno korisnog učenja na fakultetima. Više o projektu

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Zanimljivosti

29.12.2020. Novosti Zanimljivosti
Naše članice pridonjele otkriću bakterija koje žive u ekstremnim uvjetima!
Multidisciplinarni tim znanstvenika, među kojima su i naše članice s Instituta Ruđer Bošković (Tina Paradžik i Dušica Vujaklija) i sa Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Jasna Hrenović), otkrio bakterije koje žive u ekstremnim uvjetima u rudniku Crven Dol u Sjevernoj Makedoniji.
26.02.2020. Novosti Zanimljivosti
Remdesivir and chloroquine effectively inhibit the recently emerged novel coronavirus (2019-nCoV) in vitro
Our findings reveal that remdesivir and chloroquine are highly effective in the control of 2019-nCoV infection in vitro. Since these compounds have been used in human patients with a safety track record and shown to be effective against various ailments, we suggest that they should be assessed in human patients suffering from the novel coronavirus disease.
Postani član HMD-a

Cilj Društva je okupljanje mikrobiologa i stručnjaka srodnih struka s ciljem unapređenja svih grana mikrobiologije.

Postani član

Šaljite nam novosti

Novosti i zanimljivosti nam šaljite na urednik@hmd-cms.hr.

Ostali skupovi

Biomolecules in/for the 21st Century

Date: From October 2020 to March 2021

Venue: Online


Izdavaštvo

Priručnik za vježbe iz opće mikrobiologije

Ovaj sveučilišni priručnik napisalo je petnaestak autora iz desetak visokoškolskih ustanova iz Zagreba i Rijeke, a sadržaj je podijeljen u petnaest, slikama bogato ilustriranih poglavlja u kojima su opisane i obrađene različite bakteriološke, virološke, mikološke, imunološke i molekularno-biološke metode koje se upotrebljavaju u općoj mikrobiologiji koja se studira na nizu različitih fakulteta i visokih škola.

Naruči Više


Veterinarska imunologija

Radi se o vrhunskoj literaturi za potrebe visokoškolske nastave iz veterinarske imunologije. Knjiga je svojim sadržajem namijenjena prvenstveno studentima, ali i veterinarima u praksi i nastavnicima. 
(Iz recenzije)

Naruči Više


Veterinarska klinička imunologija

Iako je riječ o sveučilišnom udžbeniku, knjiga je po svom sadržaju i opsegu namijenjena i kolegama veterinarima koji rade u praksi, ponajprije onima koji se u svagdašnjem radu bave tzv. malom praksom.

Naruči Više