Objavljen je sveučilišni udžbenik „Plijesni – odabrane značajke, izolacija i identifikacija“ koji je proizašao kao rezultat višegodišnje znanstveno-nastavne suradnje između Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog veterinarskog instituta, Zagreb. Autori ovog djela su prof. dr. sc. Ksenija Markov, prof. dr. sc. Jelka Pleadin, dr. sc. Željko Jakopović, dr. sc. Manuela Zadravec i prof. dr. sc. Jadranka Frece.
Osnovna nakana ovog udžbenika je omogućiti čitateljima bolje razumijevanje sveprisutnosti plijesni te načine kontaminacije hrane i hrane za životinje mikotoksinima kao toksičnim tvarima koje plijesni produciraju. Želja nam je da ovaj udžbenik bude koristan studentima, kako u teorijskoj nastavi, tako i u praktičnom dijelu, te znanstvenicima i stručnjacima koji se bave ovim područjem. Udžbenik je tiskan na 150 strana te bogato ilustriran.
Knjiga, kao i Priručnik za vježbe iz opće mikrobiologije će biti izloženi na štandu PBF-a na Smotri sveučilišta koje je u vrijeme odvijanja Interlibera.
Osnovna svrha projekta je doprinijeti uvođenju, razvoju i održivosti programa društveno korisnog učenja na fakultetima. Više o projektu
Cilj Društva je okupljanje mikrobiologa i stručnjaka srodnih struka s ciljem unapređenja svih grana mikrobiologije.
Slovenian Microbiome Network Symposium 2023: Unraveling the Healthy Microbiome
Date: November 30 - December 1, 2023
Venue: Maribor, Slovenia
Ovaj sveučilišni priručnik napisalo je petnaestak autora iz desetak visokoškolskih ustanova iz Zagreba i Rijeke, a sadržaj je podijeljen u petnaest, slikama bogato ilustriranih poglavlja u kojima su opisane i obrađene različite bakteriološke, virološke, mikološke, imunološke i molekularno-biološke metode koje se upotrebljavaju u općoj mikrobiologiji koja se studira na nizu različitih fakulteta i visokih škola.
Radi se o vrhunskoj literaturi za potrebe visokoškolske nastave iz veterinarske imunologije. Knjiga je svojim sadržajem namijenjena prvenstveno studentima, ali i veterinarima u praksi i nastavnicima.
(Iz recenzije)
Iako je riječ o sveučilišnom udžbeniku, knjiga je po svom sadržaju i opsegu namijenjena i kolegama veterinarima koji rade u praksi, ponajprije onima koji se u svagdašnjem radu bave tzv. malom praksom.