Naša članica, prof. dr. sc. Dijana Škorić u podkistu o koronavirusu i cjepivu

29.03.2021. Novosti Zanimljivosti

Prva gošća podkista, koja ne dolazi iz redova znanstvenica i znanstvenika FER-a, virologinja je, prof. dr. sc. Dijana Škorić sa Zavoda za mikrobiologiju Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta.

Tema epizode vrlo su aktualni virusi, no ipak s malo drugačijim pristupom diskusijama kojima smo svakodnevno izloženi.

Citirajući popularnu znanstveno-fantastičnu seriju Star Trek: “It’s life. But not as we know it.”, ili pak ističući da virusima ne smijemo pridavati ljudske osobine već ih je bolje shvaćati kao strojeve, profesorica Škorić govorila je o iznenađenjima koje donosi virologija 21. stoljeća, koliko genoma ljudi dijele s virusima, kako virusi utječu na našu evoluciju, koje sve super-moći imaju šišmiši te koja je njihova uloga u emergenciji virusa.

Iz iskustva boravka na Kalifornijskom sveučilištu Riverside, a kao dobitnica Fulbrightove stipendije, ističe prednosti odlaska u inozemstvo za svakoga tko se bavi znanošću. Konkretno, boravak na američkom sveučilištu pružio joj je uvid u njihov način rada, radne etike, efikasnosti i cjelokupne logistike. Reflektirajući takav pristup znanosti na naše prilike, smatra da bi za Hrvatsku to podrazumijevalo reformu cijelog sustava obrazovanja, od uvjeta za rad do dosljednosti u „pravilima igre“ i sveukupnog ulaganja u mlade znanstvenice i znanstvenike.

Podkist je podcast Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije (ZKIST) u kojem se razgovara o znanstvenim i tehnološkim temama te temama povezanim sa studiranjem i učenjem. Cilj je u opuštenoj atmosferi približiti najnovija znanstvena istraživanja široj publici, dati studentima širi pogled na to što uče te poslušati savjete starijih kolega o studiranju, radu i napredovanju u profesionalnoj karijeri. Podkist su zajedničkim snagama pokrenuli Filip Turčinović, mag. ing. i doc. dr. sc. Dario Bojanjac, a do sada snimljene epizode nalaze se na YouTube kanalu našeg Zavoda.

 

Projekt "U Društvu mikroba"

Osnovna svrha projekta je doprinijeti uvođenju, razvoju i održivosti programa društveno korisnog učenja na fakultetima. Više o projektu

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Zanimljivosti

17.06.2021. Zanimljivosti
Projekt Virtulab
VIRTULAB je virtualno umrežen znanstveno-istraživački laboratorij za primarne i sekundarne sirovine.
29.03.2021. Novosti Zanimljivosti
Naša članica, prof. dr. sc. Dijana Škorić u podkistu o koronavirusu i cjepivu
Podkist je podcast Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije (ZKIST) u kojem se razgovara o znanstvenim i tehnološkim temama te temama povezanim sa studiranjem i učenjem. Cilj je u opuštenoj atmosferi približiti najnovija znanstvena istraživanja široj publici, dati studentima širi pogled na to što uče te poslušati savjete starijih kolega o studiranju, radu i napredovanju u profesionalnoj karijeri.
Postani član HMD-a

Cilj Društva je okupljanje mikrobiologa i stručnjaka srodnih struka s ciljem unapređenja svih grana mikrobiologije.

Postani član

Šaljite nam novosti

Novosti i zanimljivosti nam šaljite na urednik@hmd-cms.hr.

Skupovi HMD-a

Power of Viruses 2024

Date: 25-28 September 2024

Venue: Zadar, Croatia

We are honoured and pleased to invite you to the second international symposium “Power of Viruses 2024” to be held at the Hotel Kolovare, Zadar, Croatia, 25-28 September 2024.

Posjeti web stranicu


Arhiva skupova

Ostali skupovi

52nd EEMGS and 15th ICAW

Date: 23rd - 27th September 2024

Venue: Rovinj, Croatia


PCR i qPCR u mikrobiologiji i molekularnoi biologiji

Date: 7. i 8. svibnja 2024.

Venue: BICRO BIOCentar, Zagreb


Balkan Fungus 2024: The 3rd Balkan Conference on Medical Mycology and Mycotoxicology

Date: 10 - 12 October 2024

Venue: Belgrade, Serbia


FEMS Summer School for Postdocs 2024

Date: 2 - 10 September 2024

Venue: Mediterranean Institute for Life Sciences (MedILS) in Split, Croatia


Izdavaštvo

Priručnik za vježbe iz opće mikrobiologije

Ovaj sveučilišni priručnik napisalo je petnaestak autora iz desetak visokoškolskih ustanova iz Zagreba i Rijeke, a sadržaj je podijeljen u petnaest, slikama bogato ilustriranih poglavlja u kojima su opisane i obrađene različite bakteriološke, virološke, mikološke, imunološke i molekularno-biološke metode koje se upotrebljavaju u općoj mikrobiologiji koja se studira na nizu različitih fakulteta i visokih škola.

Naruči Više


Veterinarska imunologija

Radi se o vrhunskoj literaturi za potrebe visokoškolske nastave iz veterinarske imunologije. Knjiga je svojim sadržajem namijenjena prvenstveno studentima, ali i veterinarima u praksi i nastavnicima. 
(Iz recenzije)

Naruči Više