Prof. dr. sc. Blaženka Kos, dobitnica Državne nagrade za znanost za 2017. godinu

01.10.2018. Novosti

Prof. dr. sc. Blaženka Kos, predsjednica Sekcije za primijenjenu mikrobiologiju, Hrvatskog mikrobiološkog društva, iz Laboratorija za tehnologiju antibiotika, enzima, probiotika i starter kultura Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu, dobitnica je Državne nagrade za znanost za 2017. godinu u području biotehničkih znanosti za primjenu rezultata znanstvenoistraživačkog rada. Znanstveni rad prof. dr. sc. Blaženke Kos obuhvaća istraživanja probiotičke aktivnosti bakterija mliječne kiseline, te staničnih makromolekula odabranih bakterijskih sojeva koje su temelj za njihovu funkcionalnost in situ, što je omogućilo razvoj nove generacije probiotika kao „živih lijekova“ u mikrobnoj ekologiji intestinalnog sustava. Rezultati projekta „Razvoj prerađene hrane za dojenčad s probioticima“, ostvarenog u suradnji s tvrtkom Podravka d.d., su plasirali na tržište tri nova probiotička proizvoda namijenjena dohrani beba od četvrtog mjeseca života. Prof. dr. sc. Blaženka Kos voditeljica je projekta Hrvatske zaklade za znanost „Probiotici i starter kulture – površinski proteini i bakteriocini“ čiji su rezultati „Primjena protektivnih matriksa i metoda za proizvodnju probiotičkih bakterija“ predstavljeni na 9. međunarodnoj izložbi inovacija AGRO ARCA, što je rezultiralo srebrnom medaljom. Dodijeljena joj je i Nagrada Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za postignutu visoku kvalitetu u znanstvenom radu 2016. godine, te Godišnja nagrada za znanstveno-istraživački rad Društva sveučilišnih nastavnika i ostalih znanstvenika u Zagrebu 1998.godine. Prof. dr. sc. Blaženka Kos je koautor znanstvenih radova objavljenih u časopisima koji u svom znanstvenom području pripadaju prvom kvartilu (Q1), a h-indeks iznosi 17 prema Web of Science bazi podataka.

Projekt "U Društvu mikroba"

Osnovna svrha projekta je doprinijeti uvođenju, razvoju i održivosti programa društveno korisnog učenja na fakultetima. Više o projektu

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Zanimljivosti

17.06.2021. Zanimljivosti
Projekt Virtulab
VIRTULAB je virtualno umrežen znanstveno-istraživački laboratorij za primarne i sekundarne sirovine.
29.03.2021. Novosti Zanimljivosti
Naša članica, prof. dr. sc. Dijana Škorić u podkistu o koronavirusu i cjepivu
Podkist je podcast Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije (ZKIST) u kojem se razgovara o znanstvenim i tehnološkim temama te temama povezanim sa studiranjem i učenjem. Cilj je u opuštenoj atmosferi približiti najnovija znanstvena istraživanja široj publici, dati studentima širi pogled na to što uče te poslušati savjete starijih kolega o studiranju, radu i napredovanju u profesionalnoj karijeri.
Postani član HMD-a

Cilj Društva je okupljanje mikrobiologa i stručnjaka srodnih struka s ciljem unapređenja svih grana mikrobiologije.

Postani član

Šaljite nam novosti

Novosti i zanimljivosti nam šaljite na urednik@hmd-cms.hr.

Ostali skupovi

Slovenian Microbiome Network Symposium 2023: Unraveling the Healthy Microbiome

Date: November 30 - December 1, 2023

Venue: Maribor, Slovenia


Izdavaštvo

Priručnik za vježbe iz opće mikrobiologije

Ovaj sveučilišni priručnik napisalo je petnaestak autora iz desetak visokoškolskih ustanova iz Zagreba i Rijeke, a sadržaj je podijeljen u petnaest, slikama bogato ilustriranih poglavlja u kojima su opisane i obrađene različite bakteriološke, virološke, mikološke, imunološke i molekularno-biološke metode koje se upotrebljavaju u općoj mikrobiologiji koja se studira na nizu različitih fakulteta i visokih škola.

Naruči Više


Veterinarska imunologija

Radi se o vrhunskoj literaturi za potrebe visokoškolske nastave iz veterinarske imunologije. Knjiga je svojim sadržajem namijenjena prvenstveno studentima, ali i veterinarima u praksi i nastavnicima. 
(Iz recenzije)

Naruči Više


Veterinarska klinička imunologija

Iako je riječ o sveučilišnom udžbeniku, knjiga je po svom sadržaju i opsegu namijenjena i kolegama veterinarima koji rade u praksi, ponajprije onima koji se u svagdašnjem radu bave tzv. malom praksom.

Naruči Više