Predavanje „Mogu li nam mikroorganizmi pomoći u očuvanju morskih ekosustava?“

21.02.2022. Novosti

Drage kolegice i kolege,

 

Zadovoljstvo mi je pozvati Vas na prvo predavanje članova Sekcije za mikrobiologiju okoliša ove godine, a nadam se da je tek prvo u nizu.

srijedu 22. veljače, u 14 h, kolegica Ana Ramljak s Instituta Ruđer Bošković će putem zoom platforme održati predavanje naslova:

Mogu li nam mikroorganizmi pomoći u očuvanju morskih ekosustava?“

Sažetak predavanja je u nastavku teksta, a kolegica Ramljak je doktorandica HRZZ projekta MIcroLink (Struktura i funkcija mikrobnih zajednica kao karika koja nedostaje pri procjeni stanja okoliša u obalnim zonama pod antropogenim opterećenjem, IP-2020-02-6510 ).

Zoome poveznica na predavanje je u nastavku teksta.

Nadam se da ćemo se odazvati u velikom broju, sljedeći tjedan još ne počinje nastava na fakultetima, pa možemo podržati mladu kolegicu!

 

Unaprijed zahvaljujem,

Tomislav

Join Zoom Meeting

https://zoom.us/j/93548510029?pwd=MFZnLzNyR095akZkdkN2TFh2eG5iQT09

Meeting ID: 935 4851 0029

Passcode: 295742

Naslov predavanja: Mogu li nam mikroorganizmi pomoći u očuvanju morskih ekosustava? (HRZZ projekt MIcroLink)

Morski okoliši danas su kontinuirano podvrgnuti snažnim utjecajima višestrukih antropogenih pritisaka. U svrhu očuvanja ekosustava Sredozemlja i Jadrana, kao nosioca iznimne biološke raznolikosti, Mediteranske zemlje potpisale su stoga niz inicijativa i Direktiva. Kombinirajući i integrirajući različite pristupe koje proizlaze iz potisanih inicijativa, učinjeni su znatni pomaci za očuvanje ovih ekosustava, no ipak, programi zaštite morskog okoliša još uvijek se suočavaju s mnogim izazovima. MicroLink projekt usmjeren je na istraživanje mikrobne komponente morskih ekosustava, potpuno zanemarene u kontekstu Direktiva, a vođen je idejom da upravo mikrobne zajednice mogu ponuditi rješenje za neke od izazova programa zaštite morskih ekosustava: (i) izazov utvrđivanja utjecaja višestrukih stresora na stanje morskog okoliša, (ii) mogućnost nadogradnje postojećih bioloških pokazatelja uvođenja “novih” indikatorskih elemenata, (iii) potencijal korištenja brzih i pouzdanih suvremenih molekularnih alata pri procjeni stanja okoliša te (iv) problem vezan uz procjenu stanja bentoske komponente ekosustava. Mikroorganizmi čine dominantnu frakciju morskih ekosustava te igraju ključnu ulogu u biogeokemijskim ciklusima kruženjima stoga je neminovno da će promjene inducirane na razini ovih zajednica imati jak utjecaj na cjelokupnu hranidbenu mrežu. MicroLink je zamišljen kao multidisciplinarni projekt inovativnog pristupa koji integrira istraživanje mikrobnih zajednica na nekoliko trofičkih razina (bakterije, arheje, gljive, protisti i virusi) koristeći 4 metodološka pristupa dajući nam uvid u ponašanje i dinamiku mikrobnih zajednica u zonama pod snažnim pritiscima ljudskih aktivnosti. Ovim projektom planira se odgovoriti na otvoreno pitanje o važnosti te doprinosu praćenja mikrobnih zajednica pri postizanju Dobrog Stanja Okoliša (DSO) time predstavljajući prvi korak pri potencijalnoj integraciji mikrobnih pokazatelja na listu bioloških pokazatelja ekološkog stanja morskog okoliša.

Projekt "U Društvu mikroba"

Osnovna svrha projekta je doprinijeti uvođenju, razvoju i održivosti programa društveno korisnog učenja na fakultetima. Više o projektu

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Zanimljivosti

17.06.2021. Zanimljivosti
Projekt Virtulab
VIRTULAB je virtualno umrežen znanstveno-istraživački laboratorij za primarne i sekundarne sirovine.
29.03.2021. Novosti Zanimljivosti
Naša članica, prof. dr. sc. Dijana Škorić u podkistu o koronavirusu i cjepivu
Podkist je podcast Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije (ZKIST) u kojem se razgovara o znanstvenim i tehnološkim temama te temama povezanim sa studiranjem i učenjem. Cilj je u opuštenoj atmosferi približiti najnovija znanstvena istraživanja široj publici, dati studentima širi pogled na to što uče te poslušati savjete starijih kolega o studiranju, radu i napredovanju u profesionalnoj karijeri.
Postani član HMD-a

Cilj Društva je okupljanje mikrobiologa i stručnjaka srodnih struka s ciljem unapređenja svih grana mikrobiologije.

Postani član

Šaljite nam novosti

Novosti i zanimljivosti nam šaljite na urednik@hmd-cms.hr.

Ostali skupovi

Slovenian Microbiome Network Symposium 2023: Unraveling the Healthy Microbiome

Date: November 30 - December 1, 2023

Venue: Maribor, Slovenia


Izdavaštvo

Priručnik za vježbe iz opće mikrobiologije

Ovaj sveučilišni priručnik napisalo je petnaestak autora iz desetak visokoškolskih ustanova iz Zagreba i Rijeke, a sadržaj je podijeljen u petnaest, slikama bogato ilustriranih poglavlja u kojima su opisane i obrađene različite bakteriološke, virološke, mikološke, imunološke i molekularno-biološke metode koje se upotrebljavaju u općoj mikrobiologiji koja se studira na nizu različitih fakulteta i visokih škola.

Naruči Više


Veterinarska imunologija

Radi se o vrhunskoj literaturi za potrebe visokoškolske nastave iz veterinarske imunologije. Knjiga je svojim sadržajem namijenjena prvenstveno studentima, ali i veterinarima u praksi i nastavnicima. 
(Iz recenzije)

Naruči Više


Veterinarska klinička imunologija

Iako je riječ o sveučilišnom udžbeniku, knjiga je po svom sadržaju i opsegu namijenjena i kolegama veterinarima koji rade u praksi, ponajprije onima koji se u svagdašnjem radu bave tzv. malom praksom.

Naruči Više