Poziv na predavanje svim članovima Sekcije za mikrobiologiju okoliša

11.12.2020. Novosti

Naslov predavanja: Važnost prilagodbe rizosfernog mikrobioma klimatskim promjenama

Predavanje će održati Lucia Pole, mag. ing. agr. iz Labororatorija za okolišnu mikrobiologiju i biotehnologiju, Instituta Ruđer Bošković, u ponedjeljak 21.12.2020. u 10 sati putem Zoom platforme.

 

Link za pristup predavanju

https://zoom.us/j/95581219088?pwd=bzhBY1JBUklZdHMvcWptSnFhTUc3dz09

Meeting ID: 955 8121 9088

Passcode: 9JCDr3

 

Sažetak predavanja

Klimatske promjene predstavljaju jedan od najvećih problema današnjice. One negativno utječu na sve aspekte okoliša, društva i gospodarstva. Iako često o klimatskim promjenama razmišljamo kao o nečemu što nas tek čeka u budućnosti one se u značajnoj mjeri već događaju, a negativni učinci se osjećaju u svim dijelovima svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. I dok se mikroorganizmi rijetko spominju u kontekstu klimatskih promjena, upravo su oni regulatori klime i ključni nosioci zdravlja cijele planete. Tako mikroorganizmi imaju ključnu uloga u kruženju biogenih elemenata u prirodi, odgovorni su za zdravlje životinja, biljaka i ljudi te općenito za funkcioniranje svih ekosustava. Stoga je neophodno istražiti kako će mikrobne zajednice reagirati na klimatske promjene. Predavanje će vezano uz provedbu projekta naziva „Potencijal rizosfernog mikrobioma u prilagodbi poljoprivrede klimatskim promjenama“, financiranog iz EU Fonda za regionalni razvoj,  ukazati na važnost istraživanja mikroorganizama koje nastanjuju područje rizosfere u kontekstu klimatskih promjena. Projekt PERSPIRE ima za cilj proučiti posljedice kratkotrajnih poplava, kao posljedica obilnih kiša, na interakciju između mikroorganizama u tlu koji nastanjuju područje korijena i same biljke. Ova složene interakcije između tla, mikroorganizama i korijena biljke određujući rast i razvoj biljke, produktivnost i plodnost tla te čini osnovu uspješnosti poljoprivrede.

Projekt "U Društvu mikroba"

Osnovna svrha projekta je doprinijeti uvođenju, razvoju i održivosti programa društveno korisnog učenja na fakultetima. Više o projektu

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Zanimljivosti

17.06.2021. Zanimljivosti
Projekt Virtulab
VIRTULAB je virtualno umrežen znanstveno-istraživački laboratorij za primarne i sekundarne sirovine.
29.03.2021. Novosti Zanimljivosti
Naša članica, prof. dr. sc. Dijana Škorić u podkistu o koronavirusu i cjepivu
Podkist je podcast Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije (ZKIST) u kojem se razgovara o znanstvenim i tehnološkim temama te temama povezanim sa studiranjem i učenjem. Cilj je u opuštenoj atmosferi približiti najnovija znanstvena istraživanja široj publici, dati studentima širi pogled na to što uče te poslušati savjete starijih kolega o studiranju, radu i napredovanju u profesionalnoj karijeri.
Postani član HMD-a

Cilj Društva je okupljanje mikrobiologa i stručnjaka srodnih struka s ciljem unapređenja svih grana mikrobiologije.

Postani član

Šaljite nam novosti

Novosti i zanimljivosti nam šaljite na urednik@hmd-cms.hr.

Skupovi HMD-a

Power of Microbes in Industry and Environment 2023

Date: May 15th to 18th 2023

Venue: Poreč, Croatia

It is our great pleasure to invite you to the symposium “Power of Microbes in Industry and Environment 2023”, which will be held in Poreč, Croatia from May 15th to 18th 2023.

Posjeti web stranicu


Arhiva skupova

Ostali skupovi

19th International Congress of the Hungarian Society for Microbiology

Date: 5-7 July, 2023

Venue: Budapest, Hungary


CROBiB 2023

Date: 25. - 27. svibnja 2023.

Venue: The Westin hotel, Zagreb


11th Trends in Medical Mycology

Date: October 20-23, 2023

Venue: Athens, Greece


Izdavaštvo

Priručnik za vježbe iz opće mikrobiologije

Ovaj sveučilišni priručnik napisalo je petnaestak autora iz desetak visokoškolskih ustanova iz Zagreba i Rijeke, a sadržaj je podijeljen u petnaest, slikama bogato ilustriranih poglavlja u kojima su opisane i obrađene različite bakteriološke, virološke, mikološke, imunološke i molekularno-biološke metode koje se upotrebljavaju u općoj mikrobiologiji koja se studira na nizu različitih fakulteta i visokih škola.

Naruči Više


Veterinarska imunologija

Radi se o vrhunskoj literaturi za potrebe visokoškolske nastave iz veterinarske imunologije. Knjiga je svojim sadržajem namijenjena prvenstveno studentima, ali i veterinarima u praksi i nastavnicima. 
(Iz recenzije)

Naruči Više


Veterinarska klinička imunologija

Iako je riječ o sveučilišnom udžbeniku, knjiga je po svom sadržaju i opsegu namijenjena i kolegama veterinarima koji rade u praksi, ponajprije onima koji se u svagdašnjem radu bave tzv. malom praksom.

Naruči Više