Poziv na predavanje svim članovima Sekcije za mikrobiologiju okoliša

11.12.2020. Novosti

Naslov predavanja: Važnost prilagodbe rizosfernog mikrobioma klimatskim promjenama

Predavanje će održati Lucia Pole, mag. ing. agr. iz Labororatorija za okolišnu mikrobiologiju i biotehnologiju, Instituta Ruđer Bošković, u ponedjeljak 21.12.2020. u 10 sati putem Zoom platforme.

 

Link za pristup predavanju

https://zoom.us/j/95581219088?pwd=bzhBY1JBUklZdHMvcWptSnFhTUc3dz09

Meeting ID: 955 8121 9088

Passcode: 9JCDr3

 

Sažetak predavanja

Klimatske promjene predstavljaju jedan od najvećih problema današnjice. One negativno utječu na sve aspekte okoliša, društva i gospodarstva. Iako često o klimatskim promjenama razmišljamo kao o nečemu što nas tek čeka u budućnosti one se u značajnoj mjeri već događaju, a negativni učinci se osjećaju u svim dijelovima svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. I dok se mikroorganizmi rijetko spominju u kontekstu klimatskih promjena, upravo su oni regulatori klime i ključni nosioci zdravlja cijele planete. Tako mikroorganizmi imaju ključnu uloga u kruženju biogenih elemenata u prirodi, odgovorni su za zdravlje životinja, biljaka i ljudi te općenito za funkcioniranje svih ekosustava. Stoga je neophodno istražiti kako će mikrobne zajednice reagirati na klimatske promjene. Predavanje će vezano uz provedbu projekta naziva „Potencijal rizosfernog mikrobioma u prilagodbi poljoprivrede klimatskim promjenama“, financiranog iz EU Fonda za regionalni razvoj,  ukazati na važnost istraživanja mikroorganizama koje nastanjuju područje rizosfere u kontekstu klimatskih promjena. Projekt PERSPIRE ima za cilj proučiti posljedice kratkotrajnih poplava, kao posljedica obilnih kiša, na interakciju između mikroorganizama u tlu koji nastanjuju područje korijena i same biljke. Ova složene interakcije između tla, mikroorganizama i korijena biljke određujući rast i razvoj biljke, produktivnost i plodnost tla te čini osnovu uspješnosti poljoprivrede.

Projekt "U Društvu mikroba"

Osnovna svrha projekta je doprinijeti uvođenju, razvoju i održivosti programa društveno korisnog učenja na fakultetima. Više o projektu

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Zanimljivosti

17.06.2021. Zanimljivosti
Projekt Virtulab
VIRTULAB je virtualno umrežen znanstveno-istraživački laboratorij za primarne i sekundarne sirovine.
29.03.2021. Novosti Zanimljivosti
Naša članica, prof. dr. sc. Dijana Škorić u podkistu o koronavirusu i cjepivu
Podkist je podcast Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije (ZKIST) u kojem se razgovara o znanstvenim i tehnološkim temama te temama povezanim sa studiranjem i učenjem. Cilj je u opuštenoj atmosferi približiti najnovija znanstvena istraživanja široj publici, dati studentima širi pogled na to što uče te poslušati savjete starijih kolega o studiranju, radu i napredovanju u profesionalnoj karijeri.
Postani član HMD-a

Cilj Društva je okupljanje mikrobiologa i stručnjaka srodnih struka s ciljem unapređenja svih grana mikrobiologije.

Postani član

Šaljite nam novosti

Novosti i zanimljivosti nam šaljite na urednik@hmd-cms.hr.

Izdavaštvo

Priručnik za vježbe iz opće mikrobiologije

Ovaj sveučilišni priručnik napisalo je petnaestak autora iz desetak visokoškolskih ustanova iz Zagreba i Rijeke, a sadržaj je podijeljen u petnaest, slikama bogato ilustriranih poglavlja u kojima su opisane i obrađene različite bakteriološke, virološke, mikološke, imunološke i molekularno-biološke metode koje se upotrebljavaju u općoj mikrobiologiji koja se studira na nizu različitih fakulteta i visokih škola.

Naruči Više


Veterinarska imunologija

Radi se o vrhunskoj literaturi za potrebe visokoškolske nastave iz veterinarske imunologije. Knjiga je svojim sadržajem namijenjena prvenstveno studentima, ali i veterinarima u praksi i nastavnicima. 
(Iz recenzije)

Naruči Više


Veterinarska klinička imunologija

Iako je riječ o sveučilišnom udžbeniku, knjiga je po svom sadržaju i opsegu namijenjena i kolegama veterinarima koji rade u praksi, ponajprije onima koji se u svagdašnjem radu bave tzv. malom praksom.

Naruči Više