Održana je Ljetna škola “Power of viral vectors in gene therapy and basic science”

26.09.2014. Novosti

Od 17. do 20. rujna 2014. godine u Primoštenu je održana prva međunarodna ljetna škola s temom viralnih vektora, “Power of viral vectors in gene therapy and basic science”, zajednički organizirana od strane Hrvatskog mikrobiološkog društva, Francuskog društva za gensku i staničnu terapiju (French Society for Gene and Cell Therapy), Njemačkog društva za gensku terapiju (German Society for Gene Therapy) i Španjolskog društva za gensku i staničnu terapiju (Spanish Society for Gene and Cell Therapy).

Na ovom su događaju sudjelovali studenti, doktorandi, poslijedoktorandi i iskusni znanstvenici iz područja virologije i prijenosa gena, dolazeći kako iz akademskog tako i iz industrijskog okruženja. Cilj ove škole bilo je omogućiti aktivnu diskusiju na temu viralnog prijenosa gena, razvoj novih ideja i koncepata, te početke novih suradnji. Ljetna škola „Power of Viral Vectors in Gene Therapy and Basic Science“ okupila je 71 sudionika iz 15 različitih zemalja (Hrvatska, Francuska, Španjolska, Njemačka, Slovenija, Austrija, Finska, Belgija, Nizozemska, Rusija, Korea, Brazil, Sjedinjene Američke Države, Egipat i Ujedinjeno Kraljevstvo).

Škola je počela u srijedu, 17. rujna, predavanjem naslova “Gene therapy of chronic granulomatous disease”. Tijekom slijedećih dana održano je 13 pozvanih predavanja, 13 kratkih usmenih predavanja te 17 prezentacija postera. Kroz predavanja i postere sudionici su upoznali viralne vektore (adenoviruse, gamaretroviruse, lentiviruse, adeno-pridružene viruse, herpesviruse i alfaviruse) koji se koriste u genskoj terapiji monogenskih i neurodegenerativnih bolesti, liječenju raka te vakcinaciji. Na predavanjima i posterima predstavljeni su rezultati temeljnih i primjenjenih istraživanja, uključujući kratki pregled primjera kliničkih studija genskih terapiji u kojima se koriste viralni vektori.

U četvrtak navečer, 18. rujna, organizirano je izlaganje postera. Svaki poster je predstavljen komisiji od 8 međunarodnih članova koji su na kraju odlučili dati dvije nagrade za najbolji poster.

Nagrade su dobili Ahmed Z. Gad za poster naslova “Retroviral T cell receptor gene transfer for development of EBV/CMV bi-specific T cells” i Nikolina Stojanović za poster naslova “Integrin αVβ3 mediated drug resistance in human tongue squamous carcinoma cells”.

Petak poslijepodne, 19. rujna, bio je rezerviran za neobavezno druženje uključujući izlet u Trogir, grad koji nosi titulu najočuvanijeg romaničko-gotičkog grada u centralnoj Europi, osnovan u trećem stoljeću prije Krista te od 1997. godine uvršten na UNESCO-vu listu svjetske baštine.

Petak navečer bio je posvećen daljnjem umrežavanju među sudionicima, koje je dodatno bilopotaknuto izvrsnom tradicijskom večerom posluženom u autohtonom seoskom domaćinstvu Jurlinovi dvori, prijateljskom atmosferom, veselim plesom i muzikom.

Ljetna škola“Power of viral vectors in gene therapy and basic science” završila je u subotu, 20. rujna, dodjelom nagrada za najbolje postere i završnom riječju organizatora. No to je bio kraj samo službenog dijela prve ljetne škole na temu viralnih vektora. Organizatori i sudionici su odlučili nastaviti s organiziranjem ove vrste susreta i u budućnosti tako da je već u Primoštenu zasijana klica slijedeće škole, ili možda simpozija, o viralnim vektorima.

 

Galeriju i report na engleskom jeziku pogledajte na stranici skupa
Galerija slika


Projekt "U Društvu mikroba"

Osnovna svrha projekta je doprinijeti uvođenju, razvoju i održivosti programa društveno korisnog učenja na fakultetima. Više o projektu

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Zanimljivosti

17.06.2021. Zanimljivosti
Projekt Virtulab
VIRTULAB je virtualno umrežen znanstveno-istraživački laboratorij za primarne i sekundarne sirovine.
29.03.2021. Novosti Zanimljivosti
Naša članica, prof. dr. sc. Dijana Škorić u podkistu o koronavirusu i cjepivu
Podkist je podcast Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije (ZKIST) u kojem se razgovara o znanstvenim i tehnološkim temama te temama povezanim sa studiranjem i učenjem. Cilj je u opuštenoj atmosferi približiti najnovija znanstvena istraživanja široj publici, dati studentima širi pogled na to što uče te poslušati savjete starijih kolega o studiranju, radu i napredovanju u profesionalnoj karijeri.
Postani član HMD-a

Cilj Društva je okupljanje mikrobiologa i stručnjaka srodnih struka s ciljem unapređenja svih grana mikrobiologije.

Postani član

Šaljite nam novosti

Novosti i zanimljivosti nam šaljite na urednik@hmd-cms.hr.

Ostali skupovi

Slovenian Microbiome Network Symposium 2023: Unraveling the Healthy Microbiome

Date: November 30 - December 1, 2023

Venue: Maribor, Slovenia


11th Trends in Medical Mycology

Date: October 20-23, 2023

Venue: Athens, Greece


Izdavaštvo

Priručnik za vježbe iz opće mikrobiologije

Ovaj sveučilišni priručnik napisalo je petnaestak autora iz desetak visokoškolskih ustanova iz Zagreba i Rijeke, a sadržaj je podijeljen u petnaest, slikama bogato ilustriranih poglavlja u kojima su opisane i obrađene različite bakteriološke, virološke, mikološke, imunološke i molekularno-biološke metode koje se upotrebljavaju u općoj mikrobiologiji koja se studira na nizu različitih fakulteta i visokih škola.

Naruči Više


Veterinarska imunologija

Radi se o vrhunskoj literaturi za potrebe visokoškolske nastave iz veterinarske imunologije. Knjiga je svojim sadržajem namijenjena prvenstveno studentima, ali i veterinarima u praksi i nastavnicima. 
(Iz recenzije)

Naruči Više


Veterinarska klinička imunologija

Iako je riječ o sveučilišnom udžbeniku, knjiga je po svom sadržaju i opsegu namijenjena i kolegama veterinarima koji rade u praksi, ponajprije onima koji se u svagdašnjem radu bave tzv. malom praksom.

Naruči Više