Obilježena 60. obljetnica od osnutka Zavoda za mikrobiologiju i parazitologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci

20.12.2018. Novosti

U sklopu Dana Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 13. prosinca 2018., održana je tribina „U društvu mikroba“ povodom 60 godina od osnutka Zavoda za mikrobiologiju i parazitologiju. Prvi pročelnik Zavoda bio je prof. Vladimir Bezjak, zatim prof. dr. sc. Zvonimir Gall, prof. dr. sc. Bernarda Ćorić te prof. dr. sc. Miljenko Dorić. Skup je pozdravio dekan Medicinskog fakulteta, također mikrobiolog, prof. dr. sc. Tomislav Rukavina. Predsjednik HMD-a prof. dr. sc. Roberto Antolović uputio je čestitke Zavodu, predstavio društvo te prikazao projekt „U društvu mikroba“ u kojem Zavod, odnosno Medicinski fakultet Rijeka sudjeluju kao jedan od partnera. Sadašnja pročelnica prof. dr. sc. Maja Abram se predavanjem osvrnula na 60 godina rada Zavoda i djelatnike koji su dulji ili kraći dio svojeg nastavnog, stručnog i znanstvenog puta proveli na Zavodu. Povijest i sadašnjost znanstvenog djelovanja na Zavodu predstavila je prof. dr. sc. Marina Šantić. Studentica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i volonterka u projektu „U društvu mikroba“ Marija Vuk, pokazala je kako o društveno korisnom učenju razmišljaju studenti, dok je o nastavnoj aktivnosti Zavoda kroz proteklih 60 godina te razlozima uključivanja nastavnika u projekt „U društvu mikroba“,  govorila jedna od mentorica u projektu, izv. prof. dr. sc. Ivana Gobin.

Izvještaj je pripremila prof.dr.sc. Maja Abram, a galeriju slika možete vidjeti na stranici projekta U društvu mikroba.

Projekt "U Društvu mikroba"

Osnovna svrha projekta je doprinijeti uvođenju, razvoju i održivosti programa društveno korisnog učenja na fakultetima. Više o projektu

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Zanimljivosti

17.06.2021. Zanimljivosti
Projekt Virtulab
VIRTULAB je virtualno umrežen znanstveno-istraživački laboratorij za primarne i sekundarne sirovine.
29.03.2021. Novosti Zanimljivosti
Naša članica, prof. dr. sc. Dijana Škorić u podkistu o koronavirusu i cjepivu
Podkist je podcast Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije (ZKIST) u kojem se razgovara o znanstvenim i tehnološkim temama te temama povezanim sa studiranjem i učenjem. Cilj je u opuštenoj atmosferi približiti najnovija znanstvena istraživanja široj publici, dati studentima širi pogled na to što uče te poslušati savjete starijih kolega o studiranju, radu i napredovanju u profesionalnoj karijeri.
Postani član HMD-a

Cilj Društva je okupljanje mikrobiologa i stručnjaka srodnih struka s ciljem unapređenja svih grana mikrobiologije.

Postani član

Šaljite nam novosti

Novosti i zanimljivosti nam šaljite na urednik@hmd-cms.hr.

Ostali skupovi

Slovenian Microbiome Network Symposium 2023: Unraveling the Healthy Microbiome

Date: November 30 - December 1, 2023

Venue: Maribor, Slovenia


Izdavaštvo

Priručnik za vježbe iz opće mikrobiologije

Ovaj sveučilišni priručnik napisalo je petnaestak autora iz desetak visokoškolskih ustanova iz Zagreba i Rijeke, a sadržaj je podijeljen u petnaest, slikama bogato ilustriranih poglavlja u kojima su opisane i obrađene različite bakteriološke, virološke, mikološke, imunološke i molekularno-biološke metode koje se upotrebljavaju u općoj mikrobiologiji koja se studira na nizu različitih fakulteta i visokih škola.

Naruči Više


Veterinarska imunologija

Radi se o vrhunskoj literaturi za potrebe visokoškolske nastave iz veterinarske imunologije. Knjiga je svojim sadržajem namijenjena prvenstveno studentima, ali i veterinarima u praksi i nastavnicima. 
(Iz recenzije)

Naruči Više


Veterinarska klinička imunologija

Iako je riječ o sveučilišnom udžbeniku, knjiga je po svom sadržaju i opsegu namijenjena i kolegama veterinarima koji rade u praksi, ponajprije onima koji se u svagdašnjem radu bave tzv. malom praksom.

Naruči Više