Kratko izvješće sa Godišnje skupštine

28.02.2020. Novosti

Na Institutu „Ruđer Bošković“ 21. veljače 2020. s početkom u 13 sati održana je Godišnja skupština Hrvatskog mikrobiološkog društva pod predsjedanjem prof. dr. sc. Maje Šegvić Klarić.

Početak je obilježen odavanjem počasti minutom šutnje preminulim profesorima, prof. dr. sc. Sulejmanu Redžepoviću i prof. dr. sc. Marijanu Bošnjaku. Skupština je nastavljena tradicionalnom dodjelom javnog priznanja (Plakete) HMD-a i Godišnje nagrade mladim znanstvenicima „Jasenka Pigac“ za 2019. godinu.

Prošlogodišnji dobitnik Plakete, dr. sc. Danko Hajsig, uručio je Plaketu ovogodišnjoj dobitnici dr. sc. Dušici Vujakliji za posebne zasluge i doprinos znanstvenom i stručnom radu u području mikrobiologije te promicanju rada, uspjeha i širenju ugleda i prepoznatljivosti HMD-a u zemlji i inozemstvu.

Godišnja nagrada mladim znanstvenicima „Jasenka Pigac“ ove je godine pripala Mileni Milaković, mag. edu. biol. et chem. Godišnja nagrada u obliku povelje i novčane nagrade dodjeljuje se s ciljem poticanja znanstvene izvrsnosti i međunarodne prepoznatljivosti mladih hrvatskih mikrobiologa. Milena Milaković, mag. edu. biol. et chem., rezultate svojih istraživanja predstavila je u kratkom predavanju: „Farmaceutske otpadne vode − utjecaj na razvoj i širenje antibiotičke rezistencije u okolišu“.

U nastavku Skupštine uslijedili su izvještaji predsjednika Društva prof. dr. sc. Roberta Antolovića, blagajnice dr. sc. Marije Duvnjak, delegatkinje u FEMS-u prof. dr. sc. Dijane Škorić, koja je ujedno izvijestila o završetku projekta HMD-a „U društvu mikroba“, predsjednice Organizacijskog odbora „Power of microbes in industry and environment 2019“ prof. dr. sc. Renate Teparić o održanom simpoziju, predsjednika Nadzornog odbora dr. sc. Danka Hajsiga i tajnice doc. dr. sc. Andreje Leboš Pavunc koja je podnijela sažeti izvještaj predsjednika sekcija.

Novoizabrani predsjednik Bakteriološke sekcije je dr. sc. Davor Zahradka, a Sekcije za mikrobiologiju okoliša dr. sc. Tomislav Ivanković. Prof. dr. sc. Maja Lang Balija na osobni je zahtjev razriješena  dužnosti predsjednice Imunološke sekcije, a zbog neaktivnosti potvrđeno je ukidanje te sekcije uz poziv svim članovima Imunološke sekcije da se, ako žele i dalje biti aktivni članovi Društva i sudjelovati u njegovu radu, priključe nekoj od drugih sekcija prema području djelovanja. Potvrđena je promjena naziva Mikološke sekcije u Sekciju za mikologiju i mikotoksikologiju. Uz predsjednika Društva uvodi se i uloga potpredsjednika, a zbog svih navedenih stvari radi se na promjeni Statuta.

Izvršni odbor Društva predložio je prof. dr. sc. Vasu Taleskog za počasnog člana HMD-a, a na osnovi njegova dugogodišnjeg rada u FEMS-u te zasluga u promicanju i podršci u radu Hrvatskog mikrobiološkog društva. Taj je prijedlog Skupština većinom glasova i prihvatila. U 2020. održat će se sedmi Hrvatski mikrobiološki kongres „7th Croatian Congress of Microbiology with International Participation“, uz satelitski simpozij „Power of Fungi and Mycotoxins in Health and Disease 2020“, u Svetom Martinu na Muri, te „FEMS Council“ u rujnu ove godine u Splitu. Od nadolazećih aktivnosti Društva za 2021. dogovoreno je organiziranje Centralnog europskog simpozija o antimikrobnim sredstvima i antimikrobnoj rezistenciji (CESAR 2021), a za 2022. dva simpozija, i to  „Power of microbes in industry and environment“ i „Power of viruses“.

Svi članovi zamoljeni su da izvršavaju svoje obveze prema Društvu, što znači uredno plaćanje godišnje članarine u iznosu od 100 kn što će im, osim izvršenja obveze, omogućiti i određeni popust na plaćanje kotizacije za „7th Croatian Congress of Microbiology with International Participation“, uz satelitski simpozij “Power of Fungi and Mycotoxins in Health and Disease 2020“. Za isti događaj Društvo je odobrilo i potporu članovima.

Skupština je uključivala i stanku s prigodnim osvježenjem koju je sponzorirao KemoLab d. o. o. Na tome im se ovom prilikom srdačno zahvaljujemo!

Galerija slika


Projekt "U Društvu mikroba"

Osnovna svrha projekta je doprinijeti uvođenju, razvoju i održivosti programa društveno korisnog učenja na fakultetima. Više o projektu

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Zanimljivosti

17.06.2021. Zanimljivosti
Projekt Virtulab
VIRTULAB je virtualno umrežen znanstveno-istraživački laboratorij za primarne i sekundarne sirovine.
29.03.2021. Novosti Zanimljivosti
Naša članica, prof. dr. sc. Dijana Škorić u podkistu o koronavirusu i cjepivu
Podkist je podcast Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije (ZKIST) u kojem se razgovara o znanstvenim i tehnološkim temama te temama povezanim sa studiranjem i učenjem. Cilj je u opuštenoj atmosferi približiti najnovija znanstvena istraživanja široj publici, dati studentima širi pogled na to što uče te poslušati savjete starijih kolega o studiranju, radu i napredovanju u profesionalnoj karijeri.
Postani član HMD-a

Cilj Društva je okupljanje mikrobiologa i stručnjaka srodnih struka s ciljem unapređenja svih grana mikrobiologije.

Postani član

Šaljite nam novosti

Novosti i zanimljivosti nam šaljite na urednik@hmd-cms.hr.

Skupovi HMD-a

Power of Viruses 2024

Date: 25-28 September 2024

Venue: Zadar, Croatia

We are honoured and pleased to invite you to the second international symposium “Power of Viruses 2024” to be held at the Hotel Kolovare, Zadar, Croatia, 25-28 September 2024.

Posjeti web stranicu


Arhiva skupova

Ostali skupovi

52nd EEMGS and 15th ICAW

Date: 23rd - 27th September 2024

Venue: Rovinj, Croatia


PCR i qPCR u mikrobiologiji i molekularnoi biologiji

Date: 7. i 8. svibnja 2024.

Venue: BICRO BIOCentar, Zagreb


Balkan Fungus 2024: The 3rd Balkan Conference on Medical Mycology and Mycotoxicology

Date: 10 - 12 October 2024

Venue: Belgrade, Serbia


FEMS Summer School for Postdocs 2024

Date: 2 - 10 September 2024

Venue: Mediterranean Institute for Life Sciences (MedILS) in Split, Croatia


Izdavaštvo

Priručnik za vježbe iz opće mikrobiologije

Ovaj sveučilišni priručnik napisalo je petnaestak autora iz desetak visokoškolskih ustanova iz Zagreba i Rijeke, a sadržaj je podijeljen u petnaest, slikama bogato ilustriranih poglavlja u kojima su opisane i obrađene različite bakteriološke, virološke, mikološke, imunološke i molekularno-biološke metode koje se upotrebljavaju u općoj mikrobiologiji koja se studira na nizu različitih fakulteta i visokih škola.

Naruči Više


Veterinarska imunologija

Radi se o vrhunskoj literaturi za potrebe visokoškolske nastave iz veterinarske imunologije. Knjiga je svojim sadržajem namijenjena prvenstveno studentima, ali i veterinarima u praksi i nastavnicima. 
(Iz recenzije)

Naruči Više