Kratko izvješće s Godišnje skupštine HMD-a

06.05.2022. Novosti

Na Institutu Ruđer Bošković je 8. travnja 2022. s početkom u 13.00 h  održana izborna sjednica Skupštine HMD-a pod predsjedavanjem Maje Šegvić Klarić.

Početak je obilježen tradicionalnom dodjelom Plakete HMD-a i Godišnje nagrade mladim znanstvenicima „Jasenka Pigac“ za 2021. godinu.
Plaketa je uručena ovogodišnjoj dobitnici Dijani Škorić za posebne zasluge i doprinos znanstvenom i stručnom radu u području mikrobiologije te promicanju rada, uspjeha i širenju ugleda i prepoznatljivosti HMD-a u zemlji i inozemstvu. Zbog podjednako dobrih rezultata dobitnici nagrade mladim znanstvenicima „Jasenka Pigac“ su Katarina Kajan i Tihomir Kovač. Godišnja nagrada u obliku povelje i novčane nagrade (1500 kn) dodijeljena je s ciljem poticanja znanstvene izvrsnosti i međunarodne prepoznatljivosti mladih hrvatskih mikrobiologa. U nastavku Skupštine uslijedili su izvještaji predsjednika Roberta Antolovića, blagajnice Marije Duvnjak, delegatkinje u FEMS-u Dijane Škorić, sažetak rada Sekcija (Andreja Leboš Pavunc).
U Sekciji za mikrobiologiju je za predsjednicu reizabrana Lidija Kozačinski, a za tajnicu Ivančica Kovaček. U Virološkoj sekciji je za predsjednicu izabrana Irena Tabain, a za tajnicu je reizabrana Mirta Balenović. U Sekciji za mikologiju i mikotoksikologiju je za predsjednicu reizabrana Maja Šegvić Klarić, a za tajnicu Daniela Jakšić.

U periodu od 24. do 27. svibnja 2022. godini u Svetom Martinu na Muri će se održati 7th Croatian Congress of Microbiology. Za 2023. godinu već su započele pripreme organizacije skupa Power of Microbes in Industry and Environment 2023.

Najvažniji događaji na Skupštini su bili razrješenje starog i izbor novog rukovodstva. Za predsjednika je ponovno izabran Roberto Antolović, a Skupština je jednoglasno prihvatila ostale članove novog rukovodstva: Manuelu Zadravec kao tajnicu HMD-a, Marinu Svetec Miklenić kao blagajnicu HMD-a, Marinu Šantić kao delegatkinju u FEMS-u, a Dijanu Škorić kao delegatkinju u IUMS-u. Također je razriješen i Nadzorni odbor, a kao novi sastav nadzornog odbora Skupština je prihvatila Vladu Mršu (predsjednik Nadzornog odbora), Dušicu Vujakliju i Dubravka Jelića.

S obzirom na opsežan dnevni red, skupština je uključivala i stanku s osvježenjem koju je darovao KemoLab d.o.o. Na tome im se ovom prilikom zahvaljujemo!

Više detalja možete pročitati u priloženom zapsiniku.

 

Galerija slika


Projekt "U Društvu mikroba"

Osnovna svrha projekta je doprinijeti uvođenju, razvoju i održivosti programa društveno korisnog učenja na fakultetima. Više o projektu

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Zanimljivosti

17.06.2021. Zanimljivosti
Projekt Virtulab
VIRTULAB je virtualno umrežen znanstveno-istraživački laboratorij za primarne i sekundarne sirovine.
29.03.2021. Novosti Zanimljivosti
Naša članica, prof. dr. sc. Dijana Škorić u podkistu o koronavirusu i cjepivu
Podkist je podcast Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije (ZKIST) u kojem se razgovara o znanstvenim i tehnološkim temama te temama povezanim sa studiranjem i učenjem. Cilj je u opuštenoj atmosferi približiti najnovija znanstvena istraživanja široj publici, dati studentima širi pogled na to što uče te poslušati savjete starijih kolega o studiranju, radu i napredovanju u profesionalnoj karijeri.
Postani član HMD-a

Cilj Društva je okupljanje mikrobiologa i stručnjaka srodnih struka s ciljem unapređenja svih grana mikrobiologije.

Postani član

Šaljite nam novosti

Novosti i zanimljivosti nam šaljite na urednik@hmd-cms.hr.

Skupovi HMD-a

Power of Viruses 2024

Date: 25-28 September 2024

Venue: Zadar, Croatia

We are honoured and pleased to invite you to the second international symposium “Power of Viruses 2024” to be held at the Hotel Kolovare, Zadar, Croatia, 25-28 September 2024.

Posjeti web stranicu


Arhiva skupova

Ostali skupovi

52nd EEMGS and 15th ICAW

Date: 23rd - 27th September 2024

Venue: Rovinj, Croatia


PCR i qPCR u mikrobiologiji i molekularnoi biologiji

Date: 7. i 8. svibnja 2024.

Venue: BICRO BIOCentar, Zagreb


Balkan Fungus 2024: The 3rd Balkan Conference on Medical Mycology and Mycotoxicology

Date: 10 - 12 October 2024

Venue: Belgrade, Serbia


FEMS Summer School for Postdocs 2024

Date: 2 - 10 September 2024

Venue: Mediterranean Institute for Life Sciences (MedILS) in Split, Croatia


Izdavaštvo

Priručnik za vježbe iz opće mikrobiologije

Ovaj sveučilišni priručnik napisalo je petnaestak autora iz desetak visokoškolskih ustanova iz Zagreba i Rijeke, a sadržaj je podijeljen u petnaest, slikama bogato ilustriranih poglavlja u kojima su opisane i obrađene različite bakteriološke, virološke, mikološke, imunološke i molekularno-biološke metode koje se upotrebljavaju u općoj mikrobiologiji koja se studira na nizu različitih fakulteta i visokih škola.

Naruči Više


Veterinarska imunologija

Radi se o vrhunskoj literaturi za potrebe visokoškolske nastave iz veterinarske imunologije. Knjiga je svojim sadržajem namijenjena prvenstveno studentima, ali i veterinarima u praksi i nastavnicima. 
(Iz recenzije)

Naruči Više