Kako je izgledao Power of Microbes in Industry and Environment 2019?

19.06.2019. Novosti

Hrvatsko mikrobiološko društvo je ovog svibnja nastavilo dugogodišnju tradiciju uspješno održanim šestim Power of Microbes in Industry and Environment. Od 2002. godine, Power of Microbes in Industry and Environment se održavao duž obale Dalmacije i Kvarnera, no ovaj put je zauzeo svoje mjesto na samom sjeveru Hrvatske, u Svetom Martinu na Muri. U suorganizaciji s Čehoslovačkim, Mađarskim, Slovenskim, Srpskim i Turskim mikrobiološkim društvima, Hrvatskim društvom za biotehnologiju i Hrvatskim društvom za vinokulturu i enologiju okupljeni su istaknuti mikrobiolozi iz različitih dijelova Europe koji su održali 12 predavanja u 6 sekcija. Iz ukupno 21 zemlje pristiglo je oko 100 sudionika, a među njima je 18 imalo priliku predstaviti svoja postignuća u obliku usmenog priopćenja, te još 50 u obliku posterskog priopćenja. Njihova su sudjelovanja poduprli FEMS i ICGEB dodjelom ukupno 13 stipendija. Na simpoziju je također sudjelovalo i 7 studenata diplomskih i dodiplomskih studija Sveučilišta u Zagreb, te 15 studenata sa Sveučilišta Sjever.

U sklopu simpozija, organiziran je i panel pod nazivom “Competition, Collaboration and Teamwork in Academic-Industry Partnerships: Climbing a Mountain or Smooth-Sailing Journey?” u sklopu kojeg je prezentiran projekt „U društvu mikroba“. Osim panela organiziran je i MicroFair na kojem su sponzori izložili svoje najnovije proizvode značajne za mikrobiologe. Svojim sudjelovanjem i potporom su omogućili održavanje skupa Power of Microbes in Industry and Evironment i ovim putem im se zahvaljujemo!

Društveni dio simpozija je započeo već prvu večer kada je organizacijski i programski odbor začinio Welcome Reception narodnim nošnjama iz različitih dijelova Hrvatske, a na taj podvig su se odvažili i neki sudionici iz Austrije, Nizozemske, Slovenije i Srbije. Druženje je uvećao i generalni sponzor – Podravka pripremivši ukusne zalogaje za sve sudionike.

U sklopu izleta je posjećen Mlin na Muri, moderna interaktivna etnografska zbirka „Jen den v živleju mlinara Franca Žalara“ te vinska kuća Hažić uz degustaciju nekoliko vina, a s ciljem usporedbe vina čuvanih u bačvama različitih materijala, vina različitih godina berbi i naravno različitih sorti. Svečana je večera održana u Hotelu Spa Golfer uz živu glazbu, s nastavkom u noćnom klubu uz DJ-a.

Uspješna organizacija simpozija rezultat je napornog rada organizacijskog odbora (Renata Teparić, Andreja Leboš Pavunc, Marija Duvnjak, Roberto Antolović, Jadranka Frece, Danko Hajsig, Domagoj Kifer, Predrag Kočila, Mirna Mrkonjić Fuka, Ivan Krešimir Svetec i Ines Sviličić Petrić) i izvrsne korodiranosti s programskim odborom (Anita Slavica, Hana Drahovska, Ana Jeromel, Zeynep Çiğdem Kayacan, Blaženka Kos, Károly Márialigeti, Maja Rupnik, Sandra Vojnović i Dušica Vujaklija).

Za kraj preostaje samo jedno pitanje: gdje će se održati Power of Microbes in Industry and Environment 2022?!

Galerija slika


Projekt "U Društvu mikroba"

Osnovna svrha projekta je doprinijeti uvođenju, razvoju i održivosti programa društveno korisnog učenja na fakultetima. Više o projektu

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Zanimljivosti

17.06.2021. Zanimljivosti
Projekt Virtulab
VIRTULAB je virtualno umrežen znanstveno-istraživački laboratorij za primarne i sekundarne sirovine.
29.03.2021. Novosti Zanimljivosti
Naša članica, prof. dr. sc. Dijana Škorić u podkistu o koronavirusu i cjepivu
Podkist je podcast Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije (ZKIST) u kojem se razgovara o znanstvenim i tehnološkim temama te temama povezanim sa studiranjem i učenjem. Cilj je u opuštenoj atmosferi približiti najnovija znanstvena istraživanja široj publici, dati studentima širi pogled na to što uče te poslušati savjete starijih kolega o studiranju, radu i napredovanju u profesionalnoj karijeri.
Postani član HMD-a

Cilj Društva je okupljanje mikrobiologa i stručnjaka srodnih struka s ciljem unapređenja svih grana mikrobiologije.

Postani član

Šaljite nam novosti

Novosti i zanimljivosti nam šaljite na urednik@hmd-cms.hr.

Ostali skupovi

Slovenian Microbiome Network Symposium 2023: Unraveling the Healthy Microbiome

Date: November 30 - December 1, 2023

Venue: Maribor, Slovenia


11th Trends in Medical Mycology

Date: October 20-23, 2023

Venue: Athens, Greece


Izdavaštvo

Priručnik za vježbe iz opće mikrobiologije

Ovaj sveučilišni priručnik napisalo je petnaestak autora iz desetak visokoškolskih ustanova iz Zagreba i Rijeke, a sadržaj je podijeljen u petnaest, slikama bogato ilustriranih poglavlja u kojima su opisane i obrađene različite bakteriološke, virološke, mikološke, imunološke i molekularno-biološke metode koje se upotrebljavaju u općoj mikrobiologiji koja se studira na nizu različitih fakulteta i visokih škola.

Naruči Više


Veterinarska imunologija

Radi se o vrhunskoj literaturi za potrebe visokoškolske nastave iz veterinarske imunologije. Knjiga je svojim sadržajem namijenjena prvenstveno studentima, ali i veterinarima u praksi i nastavnicima. 
(Iz recenzije)

Naruči Više


Veterinarska klinička imunologija

Iako je riječ o sveučilišnom udžbeniku, knjiga je po svom sadržaju i opsegu namijenjena i kolegama veterinarima koji rade u praksi, ponajprije onima koji se u svagdašnjem radu bave tzv. malom praksom.

Naruči Više