Izvještaj s kongresa. „8th Congress of European Microbiologists – FEMS 2019“

15.07.2019. FEMS Novosti

U razdoblju od 07. do 11. srpnja 2019. u Glasgow-u, Škotska, održavao se 8. FEMS 2019 (Congress of European Microbiologists).

Kongres se održavao u Glasgow Science Centre koji se sastoji od 3 glavne zgrade: Science Mall, Glasgow Tower i IMAX Cinema. Inače, vizija ovog znanstvenog centra je promicanje znanosti i tehnologija na jedinstven i zanimljiv način kroz mnoštvo aktivnosti što se moglo doživjeti i posjetom ovog kongresa.
Kongres je okupio znanstvenike iz različitih područja mikrobiologije kako bi predstavili najnovija dostignuća u mikrobiologiji te kako bi pridonijeli rješenju nekih od globalnih izazova novoga vremena, kao što su npr. otpornost na antimikrobne tvari, nastanak i širenje zaraznih bolesti… Među sudionicima bili su znanstvenici i članovi mikrobioloških društava iz cijeloga svijeta uključujući i autoricu ovoga teksta.
Važno je ovim putem napomenuti da su kongresi u organizaciji FEMS (Federation of European Microbiological Societies) jedini znanstveni skupovi na europskoj i međunarodnoj razini koji pružaju jedinstven forum za interdisciplinarni dijalog i raspravu između svih mikrobioloških specijalnosti (liječnika mikrobiologa, kemijskih inženjera, magistara farmacije, molekularnih biologa, prehrambenih tehnologa) od temeljnih istraživanja do primjene u različita područja primjene – zdravstveni, akademski, politički, poslovni, obrazovni i komunikacijski.

Stručni dio kongresa bio je jako bogat sadržajem, te je uključivao predavanja predavača iz 23 zemlje, održana su 32 simpozija te 23 radionice. Također, paralelno su se održavale i predavanja podijeljena po sekcijama što je pobudilo veliki interes stručnjaka različitih profila.
Glavne teme kongresa su bile podijeljene u 11 sekcija: Applied Microbiology, Biotechnology/Synthetic Biology/Systems Biology, Virology, Pathogens/Pathogenicity, Mycology, Genetics/Genomics, Environmental Microbiology/Microbial Ecology/Microbial Communities, Taxonomy/Systematics, Education/Professional Development/Policies, Physiology/Biochemistry/Molecular Microbiology, Food Microbiology.
Također su održana i četiri okrugla stola s temama: Big data approaches for industrial microorganisms, CRISPR – ethical issues, Embedding Equality and Diversity in Microbiology i Microbes driving the bioeconomy, bridging the academia industry divide.

Uz radni dio kongresa organizirano je i niz popratnih društvenih događanja: zabava dobrodošlice u izložbenom prostoru Scottish Exhibition and Conference Centre (SEC Centre), organizirana šetnja FEMS2019 walk & run koja je obuhvaćala turu the King George V bridge, north side of the River Clyde u dužini od 6,49 km, kao i javno predstavljanje teme Influenza: In fact and Fiction koja se održavala u The Lighthouse. Inače, odabir The Lighthouse mogao je udovoljiti i sve ljubitelje umjetnosti jer je kuća poznata po izloženim remek-djelima Mackintosh-a. Navedeni događaji protekli su u ugodnom druženju s kolegama i poslovnim partnerima, te su bili prilika i za stjecanje novih poznanstava.
Kongres je završio svečanom večerom na Merchant’s Square u restoranu Rouge Marin uz nizove „finger-food“ hrane, različitih pića te puno dobre zabave.

U galeriji slika, složenoj po rednom broju događanja, možete pogledati atmosferu s kongresa, a ukoliko želite pročitati više o navedenom događaju posjetite: https://fems2019.org/
Sažeci se mogu naći na sljedećem linku: https://fems2019.org/abstracts/

Sljedeći 9. FEMS 2021. održati će se u Hamburg-u u Njemačkoj u razdoblju 11. – 15. srpnja, pa sve pozivam da se pridružite u što većem broju.

S poštovanjem,

Izvještaj sastavila: dr. sc. Anita Rakić, dipl. inž. kemije, znanstvena suradnica

Galerija slika


Projekt "U Društvu mikroba"

Osnovna svrha projekta je doprinijeti uvođenju, razvoju i održivosti programa društveno korisnog učenja na fakultetima. Više o projektu

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Zanimljivosti

17.06.2021. Zanimljivosti
Projekt Virtulab
VIRTULAB je virtualno umrežen znanstveno-istraživački laboratorij za primarne i sekundarne sirovine.
29.03.2021. Novosti Zanimljivosti
Naša članica, prof. dr. sc. Dijana Škorić u podkistu o koronavirusu i cjepivu
Podkist je podcast Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije (ZKIST) u kojem se razgovara o znanstvenim i tehnološkim temama te temama povezanim sa studiranjem i učenjem. Cilj je u opuštenoj atmosferi približiti najnovija znanstvena istraživanja široj publici, dati studentima širi pogled na to što uče te poslušati savjete starijih kolega o studiranju, radu i napredovanju u profesionalnoj karijeri.
Postani član HMD-a

Cilj Društva je okupljanje mikrobiologa i stručnjaka srodnih struka s ciljem unapređenja svih grana mikrobiologije.

Postani član

Šaljite nam novosti

Novosti i zanimljivosti nam šaljite na urednik@hmd-cms.hr.

Skupovi HMD-a

Power of Microbes in Industry and Environment 2023

Date: May 15th to 18th 2023

Venue: Poreč, Croatia

It is our great pleasure to invite you to the symposium “Power of Microbes in Industry and Environment 2023”, which will be held in Poreč, Croatia from May 15th to 18th 2023.

Posjeti web stranicu


Arhiva skupova

Ostali skupovi

11th Trends in Medical Mycology

Date: October 20-23, 2023

Venue: Athens, Greece


Izdavaštvo

Priručnik za vježbe iz opće mikrobiologije

Ovaj sveučilišni priručnik napisalo je petnaestak autora iz desetak visokoškolskih ustanova iz Zagreba i Rijeke, a sadržaj je podijeljen u petnaest, slikama bogato ilustriranih poglavlja u kojima su opisane i obrađene različite bakteriološke, virološke, mikološke, imunološke i molekularno-biološke metode koje se upotrebljavaju u općoj mikrobiologiji koja se studira na nizu različitih fakulteta i visokih škola.

Naruči Više


Veterinarska imunologija

Radi se o vrhunskoj literaturi za potrebe visokoškolske nastave iz veterinarske imunologije. Knjiga je svojim sadržajem namijenjena prvenstveno studentima, ali i veterinarima u praksi i nastavnicima. 
(Iz recenzije)

Naruči Više


Veterinarska klinička imunologija

Iako je riječ o sveučilišnom udžbeniku, knjiga je po svom sadržaju i opsegu namijenjena i kolegama veterinarima koji rade u praksi, ponajprije onima koji se u svagdašnjem radu bave tzv. malom praksom.

Naruči Više