Izvještaj s kongresa. „8th Congress of European Microbiologists – FEMS 2019“

15.07.2019. FEMS Novosti

U razdoblju od 07. do 11. srpnja 2019. u Glasgow-u, Škotska, održavao se 8. FEMS 2019 (Congress of European Microbiologists).

Kongres se održavao u Glasgow Science Centre koji se sastoji od 3 glavne zgrade: Science Mall, Glasgow Tower i IMAX Cinema. Inače, vizija ovog znanstvenog centra je promicanje znanosti i tehnologija na jedinstven i zanimljiv način kroz mnoštvo aktivnosti što se moglo doživjeti i posjetom ovog kongresa.
Kongres je okupio znanstvenike iz različitih područja mikrobiologije kako bi predstavili najnovija dostignuća u mikrobiologiji te kako bi pridonijeli rješenju nekih od globalnih izazova novoga vremena, kao što su npr. otpornost na antimikrobne tvari, nastanak i širenje zaraznih bolesti… Među sudionicima bili su znanstvenici i članovi mikrobioloških društava iz cijeloga svijeta uključujući i autoricu ovoga teksta.
Važno je ovim putem napomenuti da su kongresi u organizaciji FEMS (Federation of European Microbiological Societies) jedini znanstveni skupovi na europskoj i međunarodnoj razini koji pružaju jedinstven forum za interdisciplinarni dijalog i raspravu između svih mikrobioloških specijalnosti (liječnika mikrobiologa, kemijskih inženjera, magistara farmacije, molekularnih biologa, prehrambenih tehnologa) od temeljnih istraživanja do primjene u različita područja primjene – zdravstveni, akademski, politički, poslovni, obrazovni i komunikacijski.

Stručni dio kongresa bio je jako bogat sadržajem, te je uključivao predavanja predavača iz 23 zemlje, održana su 32 simpozija te 23 radionice. Također, paralelno su se održavale i predavanja podijeljena po sekcijama što je pobudilo veliki interes stručnjaka različitih profila.
Glavne teme kongresa su bile podijeljene u 11 sekcija: Applied Microbiology, Biotechnology/Synthetic Biology/Systems Biology, Virology, Pathogens/Pathogenicity, Mycology, Genetics/Genomics, Environmental Microbiology/Microbial Ecology/Microbial Communities, Taxonomy/Systematics, Education/Professional Development/Policies, Physiology/Biochemistry/Molecular Microbiology, Food Microbiology.
Također su održana i četiri okrugla stola s temama: Big data approaches for industrial microorganisms, CRISPR – ethical issues, Embedding Equality and Diversity in Microbiology i Microbes driving the bioeconomy, bridging the academia industry divide.

Uz radni dio kongresa organizirano je i niz popratnih društvenih događanja: zabava dobrodošlice u izložbenom prostoru Scottish Exhibition and Conference Centre (SEC Centre), organizirana šetnja FEMS2019 walk & run koja je obuhvaćala turu the King George V bridge, north side of the River Clyde u dužini od 6,49 km, kao i javno predstavljanje teme Influenza: In fact and Fiction koja se održavala u The Lighthouse. Inače, odabir The Lighthouse mogao je udovoljiti i sve ljubitelje umjetnosti jer je kuća poznata po izloženim remek-djelima Mackintosh-a. Navedeni događaji protekli su u ugodnom druženju s kolegama i poslovnim partnerima, te su bili prilika i za stjecanje novih poznanstava.
Kongres je završio svečanom večerom na Merchant’s Square u restoranu Rouge Marin uz nizove „finger-food“ hrane, različitih pića te puno dobre zabave.

U galeriji slika, složenoj po rednom broju događanja, možete pogledati atmosferu s kongresa, a ukoliko želite pročitati više o navedenom događaju posjetite: https://fems2019.org/
Sažeci se mogu naći na sljedećem linku: https://fems2019.org/abstracts/

Sljedeći 9. FEMS 2021. održati će se u Hamburg-u u Njemačkoj u razdoblju 11. – 15. srpnja, pa sve pozivam da se pridružite u što većem broju.

S poštovanjem,

Izvještaj sastavila: dr. sc. Anita Rakić, dipl. inž. kemije, znanstvena suradnica

Galerija slika


Projekt "U Društvu mikroba"

Osnovna svrha projekta je doprinijeti uvođenju, razvoju i održivosti programa društveno korisnog učenja na fakultetima. Više o projektu

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Zanimljivosti

17.06.2021. Zanimljivosti
Projekt Virtulab
VIRTULAB je virtualno umrežen znanstveno-istraživački laboratorij za primarne i sekundarne sirovine.
29.03.2021. Novosti Zanimljivosti
Naša članica, prof. dr. sc. Dijana Škorić u podkistu o koronavirusu i cjepivu
Podkist je podcast Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije (ZKIST) u kojem se razgovara o znanstvenim i tehnološkim temama te temama povezanim sa studiranjem i učenjem. Cilj je u opuštenoj atmosferi približiti najnovija znanstvena istraživanja široj publici, dati studentima širi pogled na to što uče te poslušati savjete starijih kolega o studiranju, radu i napredovanju u profesionalnoj karijeri.
Postani član HMD-a

Cilj Društva je okupljanje mikrobiologa i stručnjaka srodnih struka s ciljem unapređenja svih grana mikrobiologije.

Postani član

Šaljite nam novosti

Novosti i zanimljivosti nam šaljite na urednik@hmd-cms.hr.

Ostali skupovi

Slovenian Microbiome Network Symposium 2023: Unraveling the Healthy Microbiome

Date: November 30 - December 1, 2023

Venue: Maribor, Slovenia


11th Trends in Medical Mycology

Date: October 20-23, 2023

Venue: Athens, Greece


Izdavaštvo

Priručnik za vježbe iz opće mikrobiologije

Ovaj sveučilišni priručnik napisalo je petnaestak autora iz desetak visokoškolskih ustanova iz Zagreba i Rijeke, a sadržaj je podijeljen u petnaest, slikama bogato ilustriranih poglavlja u kojima su opisane i obrađene različite bakteriološke, virološke, mikološke, imunološke i molekularno-biološke metode koje se upotrebljavaju u općoj mikrobiologiji koja se studira na nizu različitih fakulteta i visokih škola.

Naruči Više


Veterinarska imunologija

Radi se o vrhunskoj literaturi za potrebe visokoškolske nastave iz veterinarske imunologije. Knjiga je svojim sadržajem namijenjena prvenstveno studentima, ali i veterinarima u praksi i nastavnicima. 
(Iz recenzije)

Naruči Više


Veterinarska klinička imunologija

Iako je riječ o sveučilišnom udžbeniku, knjiga je po svom sadržaju i opsegu namijenjena i kolegama veterinarima koji rade u praksi, ponajprije onima koji se u svagdašnjem radu bave tzv. malom praksom.

Naruči Više