Izvješće o sudjelovanju na međunarodnom skupu First Balkan Conference on Medical Mycology and Mycotoxicology – Balkan Fungus 2018, Temišvar (Rumunjska) 13.-15. 09. 2018.

11.10.2018. Novosti

Od 13. do 15. rujna 2018. u Temišvaru (Rumunjska) održan je prvi međunarodni kongres naziva „Balkan Conference on Medical Mycology and Mycotoxicology – Balkan Fungus 2018“. Kongres je organiziralo Rumunjsko društvo medicinskih mikologa, Grčko društvo medicinskih mikologa, Srpsko društvo medicinskih mikologa, Tursko društvo medicinskih mikologa te Hrvatsko mikrobiološko društvo, a uz potporu međunarodnih organizacija European Confederation of Medical Mycology (ECMM), International Society for Human and Animal Mycology (ISHAM) i European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases (ESCMID).

Na kongresu je sudjelovalo oko 200 znanstvenika iz 20-tak zemalja (Rumunjska, Grčka, Turska, Srbija, Bugarska, Moldavija, Austrija, Italija, Slovačka, Bosna i Hercegovina, Albanija, Makedonija, Turska, Portugal, Francuska, Izrael, Egipat, Švedska, Nizozemska, UK, Hrvatska). Program se sastojao od 16 sekcija koje su obuhvatile epidemiologiju gljivičnih bolesti, kliničku mikologiju i prikaz različitih kliničkih slučajeva, aspergilozu, invazivne mikoze uzrokovanje kvascima i hijalohifomicetama, antifungalnu terapiju i rezistenciju gljivica, razvoj novih antifungalnih lijekova, dijagnostiku invazivnih mikoza, toksinogene plijesni i mikotoksine, nekoliko sponzorskih predavanja i dvije e-poster sekcije.

Maja Šegvić Klarić je bila moderator sekcije Toxigenic Fungi and Mycotoxins u kojoj je održala I pozvano predavanje pod naslovom “Post-flood indoor occurrence of toxigenic Aspergilli from the Versicolores clade: is it dangerous?”, a Daniela Jakšić je održala kratku usmeno priopćenje pod naslovom “Genotoxicity and modulation of p53 protein expression in human lung A549 cells upon exposure to single and combined aflatoxin B1, sterigmatocystin and fumonisins B1 and B2”.

Na kratkom sastanku organizatora kongresa sudjelovali su Mihai Mares (Rumunjska), Giorgios Samonis (Grčka), Emel Tumbay ( (Turska), Valentina Arsić Arsenijević (Srbija), te Suzana Bukovski i Maja Šegvić Klarić, kao predstavnice iz Hrvatske. Dogovoreno je da će se ovaj skup održavati svake dvije godine u jednoj od balkanskih zemalja, a idući će biti 2020. u Solunu (Saloniki) u Grčkoj. Kao druga opcija za održavanje skupa predložen je Izmir u Turskoj. Organizatori su naglasili potrebu zadržavanja niske cijene kotizacije (sadašnja je iznosila 130 EUR) jer smatraju da bi to omogućilo dolazak većeg broja mladih znanstvenika, posebice onih koji dolaze iz zemalja s nižom platežnom moći.

U prilogu ovog izvješća je nekoliko fotografija iz kongresne dvorane te zajednička fotografija sudionika kongresa na svečanoj večeti u vinariji Recas.

 

Izvješće pripremila: prof. dr. sc. Maja Šegvić Klarić

Galerija slika


Projekt "U Društvu mikroba"

Osnovna svrha projekta je doprinijeti uvođenju, razvoju i održivosti programa društveno korisnog učenja na fakultetima. Više o projektu

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Zanimljivosti

17.06.2021. Zanimljivosti
Projekt Virtulab
VIRTULAB je virtualno umrežen znanstveno-istraživački laboratorij za primarne i sekundarne sirovine.
29.03.2021. Novosti Zanimljivosti
Naša članica, prof. dr. sc. Dijana Škorić u podkistu o koronavirusu i cjepivu
Podkist je podcast Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije (ZKIST) u kojem se razgovara o znanstvenim i tehnološkim temama te temama povezanim sa studiranjem i učenjem. Cilj je u opuštenoj atmosferi približiti najnovija znanstvena istraživanja široj publici, dati studentima širi pogled na to što uče te poslušati savjete starijih kolega o studiranju, radu i napredovanju u profesionalnoj karijeri.
Postani član HMD-a

Cilj Društva je okupljanje mikrobiologa i stručnjaka srodnih struka s ciljem unapređenja svih grana mikrobiologije.

Postani član

Šaljite nam novosti

Novosti i zanimljivosti nam šaljite na urednik@hmd-cms.hr.

Ostali skupovi

Slovenian Microbiome Network Symposium 2023: Unraveling the Healthy Microbiome

Date: November 30 - December 1, 2023

Venue: Maribor, Slovenia


Izdavaštvo

Priručnik za vježbe iz opće mikrobiologije

Ovaj sveučilišni priručnik napisalo je petnaestak autora iz desetak visokoškolskih ustanova iz Zagreba i Rijeke, a sadržaj je podijeljen u petnaest, slikama bogato ilustriranih poglavlja u kojima su opisane i obrađene različite bakteriološke, virološke, mikološke, imunološke i molekularno-biološke metode koje se upotrebljavaju u općoj mikrobiologiji koja se studira na nizu različitih fakulteta i visokih škola.

Naruči Više


Veterinarska imunologija

Radi se o vrhunskoj literaturi za potrebe visokoškolske nastave iz veterinarske imunologije. Knjiga je svojim sadržajem namijenjena prvenstveno studentima, ali i veterinarima u praksi i nastavnicima. 
(Iz recenzije)

Naruči Više


Veterinarska klinička imunologija

Iako je riječ o sveučilišnom udžbeniku, knjiga je po svom sadržaju i opsegu namijenjena i kolegama veterinarima koji rade u praksi, ponajprije onima koji se u svagdašnjem radu bave tzv. malom praksom.

Naruči Više