Kratko izvješće s Godišnje skupštine

11.03.2019. Novosti

Na Institutu Ruđer Bošković je 22. veljače 2019. s početkom u 13.15  održana sjednica Skupštine HMD-a pod predsjedavanjem Ivana Krešimira Sveteca.

Početak je obilježen tradicionalnom dodjelom Plakete HMD-a i Godišnje nagrade mladom znanstveniku za 2018. godinu.

Prošlogodišnja dobitnica Plakete, Ljiljana Pinter je uručila Plaketu ovogodišnjem dobitniku Danku Hajsigu za njegov izniman doprinos u unaprjeđenju rada i reputacije HMD-a kako kroz svoje dugogodišnje predsjedavanje društvom tako i kao vrlo aktivan član prije i poslije predsjedavanja.

Godišnja nagrada mladom znanstveniku je ove godine pripala Iliji Briziću. Godišnja nagrada, u obliku Povelje i novčane nagrade se dodjeljuje s ciljem poticanja znanstvene izvrsnosti i međunarodne prepoznatljivosti mladih hrvatskih mikrobiologa. Ilija Brizić je rezultate svojih istraživanja predstavio u obliku kratkog predavanja pod nazivom „Biologija i patogeneza citomegalovirusne infekcije“, nakon kojeg je uslijedila kratka rasprava.

U nastavku Skupštine uslijedili su izvještaji predsjednika Roberta Antolovića, Nadzornog odbora, predsjednika sekcija…

U kratkim crtama valja istaknuti povišenje članarine s 50 kn na 100 kn (odnosno sa 7 EUR na 15 EUR, za članove inozemstva), te da će svi članovi društva koji ne podmire članarinu do 1. travnja 2019. godine biti izbrisani iz Društva u skladu sa Statutom. Nadalje, predviđena je nadopuna i promjena Statuta za sljedeću sjednicu Skupštine. Predsjednik je pozvao sve članove da pošalju prijedloge koje će Izvršni odbor objediniti i iznijeti kao prijedlog na sljedećoj Godišnjoj skupštini.

U radu sekcija nije bilo značajnijih promjena, osim u Virološkoj sekciji u kojoj je došlo do promjene predsjednice. Novoizabrana predsjednica sekcije je Nevenka Rudan.

U 2019. godini će se održati skup: Power of Microbes in Industry and Envionment 2019, čija organizacija ide glatko i u skladu s planovima, a u 2020. godini će se održati Hrvatski mikrobiološki kongres i FEMS Council.

Skupština je uključivala i stanku s bogatim osvježenjem koju je darovao KemoLab d.o.o. Na tome im se ovom prilikom zahvaljujemo!

Galerija slika


Projekt "U Društvu mikroba"

Osnovna svrha projekta je doprinijeti uvođenju, razvoju i održivosti programa društveno korisnog učenja na fakultetima. Više o projektu

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Zanimljivosti

17.06.2021. Zanimljivosti
Projekt Virtulab
VIRTULAB je virtualno umrežen znanstveno-istraživački laboratorij za primarne i sekundarne sirovine.
29.03.2021. Novosti Zanimljivosti
Naša članica, prof. dr. sc. Dijana Škorić u podkistu o koronavirusu i cjepivu
Podkist je podcast Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije (ZKIST) u kojem se razgovara o znanstvenim i tehnološkim temama te temama povezanim sa studiranjem i učenjem. Cilj je u opuštenoj atmosferi približiti najnovija znanstvena istraživanja široj publici, dati studentima širi pogled na to što uče te poslušati savjete starijih kolega o studiranju, radu i napredovanju u profesionalnoj karijeri.
Postani član HMD-a

Cilj Društva je okupljanje mikrobiologa i stručnjaka srodnih struka s ciljem unapređenja svih grana mikrobiologije.

Postani član

Šaljite nam novosti

Novosti i zanimljivosti nam šaljite na urednik@hmd-cms.hr.

Ostali skupovi

Slovenian Microbiome Network Symposium 2023: Unraveling the Healthy Microbiome

Date: November 30 - December 1, 2023

Venue: Maribor, Slovenia


11th Trends in Medical Mycology

Date: October 20-23, 2023

Venue: Athens, Greece


Izdavaštvo

Priručnik za vježbe iz opće mikrobiologije

Ovaj sveučilišni priručnik napisalo je petnaestak autora iz desetak visokoškolskih ustanova iz Zagreba i Rijeke, a sadržaj je podijeljen u petnaest, slikama bogato ilustriranih poglavlja u kojima su opisane i obrađene različite bakteriološke, virološke, mikološke, imunološke i molekularno-biološke metode koje se upotrebljavaju u općoj mikrobiologiji koja se studira na nizu različitih fakulteta i visokih škola.

Naruči Više


Veterinarska imunologija

Radi se o vrhunskoj literaturi za potrebe visokoškolske nastave iz veterinarske imunologije. Knjiga je svojim sadržajem namijenjena prvenstveno studentima, ali i veterinarima u praksi i nastavnicima. 
(Iz recenzije)

Naruči Više


Veterinarska klinička imunologija

Iako je riječ o sveučilišnom udžbeniku, knjiga je po svom sadržaju i opsegu namijenjena i kolegama veterinarima koji rade u praksi, ponajprije onima koji se u svagdašnjem radu bave tzv. malom praksom.

Naruči Više