Kratko izvješće s Godišnje skupštine

11.03.2019. Novosti

Na Institutu Ruđer Bošković je 22. veljače 2019. s početkom u 13.15  održana sjednica Skupštine HMD-a pod predsjedavanjem Ivana Krešimira Sveteca.

Početak je obilježen tradicionalnom dodjelom Plakete HMD-a i Godišnje nagrade mladom znanstveniku za 2018. godinu.

Prošlogodišnja dobitnica Plakete, Ljiljana Pinter je uručila Plaketu ovogodišnjem dobitniku Danku Hajsigu za njegov izniman doprinos u unaprjeđenju rada i reputacije HMD-a kako kroz svoje dugogodišnje predsjedavanje društvom tako i kao vrlo aktivan član prije i poslije predsjedavanja.

Godišnja nagrada mladom znanstveniku je ove godine pripala Iliji Briziću. Godišnja nagrada, u obliku Povelje i novčane nagrade se dodjeljuje s ciljem poticanja znanstvene izvrsnosti i međunarodne prepoznatljivosti mladih hrvatskih mikrobiologa. Ilija Brizić je rezultate svojih istraživanja predstavio u obliku kratkog predavanja pod nazivom „Biologija i patogeneza citomegalovirusne infekcije“, nakon kojeg je uslijedila kratka rasprava.

U nastavku Skupštine uslijedili su izvještaji predsjednika Roberta Antolovića, Nadzornog odbora, predsjednika sekcija…

U kratkim crtama valja istaknuti povišenje članarine s 50 kn na 100 kn (odnosno sa 7 EUR na 15 EUR, za članove inozemstva), te da će svi članovi društva koji ne podmire članarinu do 1. travnja 2019. godine biti izbrisani iz Društva u skladu sa Statutom. Nadalje, predviđena je nadopuna i promjena Statuta za sljedeću sjednicu Skupštine. Predsjednik je pozvao sve članove da pošalju prijedloge koje će Izvršni odbor objediniti i iznijeti kao prijedlog na sljedećoj Godišnjoj skupštini.

U radu sekcija nije bilo značajnijih promjena, osim u Virološkoj sekciji u kojoj je došlo do promjene predsjednice. Novoizabrana predsjednica sekcije je Nevenka Rudan.

U 2019. godini će se održati skup: Power of Microbes in Industry and Envionment 2019, čija organizacija ide glatko i u skladu s planovima, a u 2020. godini će se održati Hrvatski mikrobiološki kongres i FEMS Council.

Skupština je uključivala i stanku s bogatim osvježenjem koju je darovao KemoLab d.o.o. Na tome im se ovom prilikom zahvaljujemo!

Galerija slika


Projekt "U Društvu mikroba"

Osnovna svrha projekta je doprinijeti uvođenju, razvoju i održivosti programa društveno korisnog učenja na fakultetima. Više o projektu

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Zanimljivosti

17.06.2021. Zanimljivosti
Projekt Virtulab
VIRTULAB je virtualno umrežen znanstveno-istraživački laboratorij za primarne i sekundarne sirovine.
29.03.2021. Novosti Zanimljivosti
Naša članica, prof. dr. sc. Dijana Škorić u podkistu o koronavirusu i cjepivu
Podkist je podcast Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije (ZKIST) u kojem se razgovara o znanstvenim i tehnološkim temama te temama povezanim sa studiranjem i učenjem. Cilj je u opuštenoj atmosferi približiti najnovija znanstvena istraživanja široj publici, dati studentima širi pogled na to što uče te poslušati savjete starijih kolega o studiranju, radu i napredovanju u profesionalnoj karijeri.
Postani član HMD-a

Cilj Društva je okupljanje mikrobiologa i stručnjaka srodnih struka s ciljem unapređenja svih grana mikrobiologije.

Postani član

Šaljite nam novosti

Novosti i zanimljivosti nam šaljite na urednik@hmd-cms.hr.

Skupovi HMD-a

Power of Microbes in Industry and Environment 2023

Date: May 15th to 18th 2023

Venue: Poreč, Croatia

It is our great pleasure to invite you to the symposium “Power of Microbes in Industry and Environment 2023”, which will be held in Poreč, Croatia from May 15th to 18th 2023.

Posjeti web stranicu


Arhiva skupova

Ostali skupovi

19th International Congress of the Hungarian Society for Microbiology

Date: 5-7 July, 2023

Venue: Budapest, Hungary


CROBiB 2023

Date: 25. - 27. svibnja 2023.

Venue: The Westin hotel, Zagreb


11th Trends in Medical Mycology

Date: October 20-23, 2023

Venue: Athens, Greece


Izdavaštvo

Priručnik za vježbe iz opće mikrobiologije

Ovaj sveučilišni priručnik napisalo je petnaestak autora iz desetak visokoškolskih ustanova iz Zagreba i Rijeke, a sadržaj je podijeljen u petnaest, slikama bogato ilustriranih poglavlja u kojima su opisane i obrađene različite bakteriološke, virološke, mikološke, imunološke i molekularno-biološke metode koje se upotrebljavaju u općoj mikrobiologiji koja se studira na nizu različitih fakulteta i visokih škola.

Naruči Više


Veterinarska imunologija

Radi se o vrhunskoj literaturi za potrebe visokoškolske nastave iz veterinarske imunologije. Knjiga je svojim sadržajem namijenjena prvenstveno studentima, ali i veterinarima u praksi i nastavnicima. 
(Iz recenzije)

Naruči Više


Veterinarska klinička imunologija

Iako je riječ o sveučilišnom udžbeniku, knjiga je po svom sadržaju i opsegu namijenjena i kolegama veterinarima koji rade u praksi, ponajprije onima koji se u svagdašnjem radu bave tzv. malom praksom.

Naruči Više