FEMS Council Meeting (Lisabon 08. i 09. rujna 2017.) prikaz i osvrt

15.09.2017. FEMS Novosti

 

Kao predstavnik Hrvatskog mikrobiološkog društva boravio sam u Lisabonu gdje sam sudjelovao na FEMS Council Meeting-u koji se tradicionalno sastojao od dva dijela (Council Consultations i Annual Genaral Meeting – AGM). U sklopu dvodnevnog rada obrađen je opsežan, ali zanimljiv i sadržajem raznovrstan dnevni red.

 

Na sastanku je sudjelovalo 26 delegata različitih FEMS-ovih društava, cijelo rukovodstvo FEMS-a, predstavnici FEMS-ovog ureda u Delftu te nekoliko gostiju. Primjetan je bio izostanak brojnih delegata, a osobito onih iz nama bliskih zemalja. Nedostajali su predstavnici Slovenskog, Madžarskog, BiH, Češkog i Slovačkog, Austrijskog (jednog od dva društva), dva talijanska (od tri), Rumunjskog, Poljskog  i Moldavskog. Razlozi, vrlo različiti, no dijelom i financijske naravi.

U početnom dijelu prvog sastanka podnijet je izvještaj o FEMS-ovom Kongresu koji je tijekom srpnja 2017. održan u Valenciji. Po broju sudionika bio je to do sada najveći FEMS-ov kongres no osim dobrih ocjena za posjetu i programski sadržaj te prisutnost mnogih mladih istraživača, iznijete su i neke organizacijske i druge zamjerke i prijedlozi za poboljšanja. Najveće zamjerke svim FEMS-ovim kongresima (iznose se naglašenije u neslužbenim razgovorima) je neravnomjeran izbor predavača, a osobito su slabije zastupljene „manje znastvene sredine“ tj. „manje Europske zemlje“. Primjetno je i slabije sudjelovanje sudionika iz takvih zemalja, a neki to tumače nedovoljnim poticajima delegata iz tih zemalja na propagiranju FEMS-ovih kongresa. Spomenuto je i da je broj delegata iz FEMS-ovih društava bio je znatno ispod očekivanog, za razliku od sudjelovanja bivših FEMS-ovih predsjednika, kojih je bilo četiri.

Četrdesetgodišnjica časopisa FEMS Letters također je primjereno obilježena prigodnim izvještajem i prikazom razvoja tog najstarijeg FEMS-ovog časopisa. Iznijeti su i podaci o ishodu izjašnjavanja društava o novoprihvaćenom FEMS-ovom statutu.

Znatan dio vremana u sklopu Godišnjeg sastanka (AGM) oduzeli su izbori novih FEMS-ovih direktora kojima je prethodilo predstavljanje kandidata, njihovih programa i rasprava o njima.

Ishod izbora je sljedeći:

Za direktora za Skupove i internacionalizaciju (Events and Internationalisation) uvjerljivo je izabran Vaso Taleski (Makedonija).

Za direktora za edukaciju (Education and Public Engagement) Andriy Sibirny (Ukrajina), a za direktora za istraživanje i izdavaštvo (Research and Publications) Patrik Bavoil (Francuska).

Ovakvim ishodom izbora možemo biti vrlo zadovoljni jer, opće je mišljenje da ulazak izabranih u Executive Board FEMS-a može utjecati na poboljšanje položaja „malih društava“, odnosno onih iz manje razvijenih zemalja. Mandat novih direktora počinje 01. siječnja 2018. godine.

U FEMS je primljeno Litvansko mikrobiološko društvo, a dva su zahtjeva odbijena.

Financijsko stanje FEMS-a je stabilno, no nepovoljan je utjecaj Brexita i poželjni su novi izvori prihoda.

Sljedeći FEMS-ov Council Meeting će se održati u Varšavi, 7. i 8. rujna 2018. godine.

Tijekom boravka u Lisabonu ostvario sam niz kontakata, a osobito sam „reklamirao“ Power of Viruses  2018 i CESAR 2018. Odvojene razgovore imao sam s predstavnicima društava iz Austrije (Michael Sauer), Bugarske (Angel Galabov), Grčke (Athanasios Tsakris), Makedonije (Vaso Taleski), Turske (Ayca Arzu Sayiner) i Ukrajine (Andriy Sibirny). Oni bi mogli doprinijeti poboljšanju odnosa među našim društvima, obnovi prijašnje dobre suradnje, zajedničkim projektima, a također i većim sudjelovanjem kolega iz tih zemalja na skupovima koje organiziramo.

Prvi povoljni rezultati ovih razgovora i dogovora već su uslijedili. Čine ih:

  • pismo delegata Austrijskog društva Michaela Sauera Robertu Antoloviću (Austrian Society for Life Sciences and Biotechnology) kojim poziva članove i naše Društvo da se, predavačima i supredsjedateljima kongresnih sekcija, priključimo njihovom kongresu koji se u rujnu 2018. godine održava u Beču;
  • poziv predsjednika Bugarskog mikrobiiološkog društva predsjedniku našega, da posjeti kongres Microbiologia Balkanica 2017 (Sofija, 16-18. studenog 2017.);
  • pismena zahvala Vase Taleskog (Makedonija) na potpori koju je dobio od našeg Društva pri izboru za direktora za skupove i internacionalizaciju. Naime, pri tom sam izboru (glasovanju) imao tri glasa budući da sam glasovao za naše, ali još i za dva druga društva;
  • suglasnost novog direktora za edukaciju da se osmisli grant-program kojim bi FEMS financijski podupirao izdavanje nastavnog štiva za mikrobiologiju u manje razvijenim zemljama.

Naime, osobito koristan dvosatni razgovor imao sam s novoizabranim direktorom za edukaciju (A. Sibirny) s kojim sam, između ostaloga, razgovarao o proširenju izdavačke djelatnosti FEMS-a na nastavnu literaturu iz mikrobiologije, te o pomoći FEMS-a izdavanju udžbenika u manjim sredinama i na „manjim“ jezicima. Ta su moja zalaganja dobro prihvaćena i u sklopu završne diskusije na Godišnjem sastanku kada se raspravljalo o regionalnim problemima, njihovim rješenjima i prijedlozima za nove aktivnosti u sklopu FEMS-a.

Općenito se može ustvrditi da je FEMS Council Meeting u Lisabonu bio dobro organiziran od strane domaćina Portugalskog mikrobiološkog društva i FEMS-ovog ureda, da su sastanci bilo dobro vođeni, atmosfera prijateljska, diskusije konstruktivne te da svi mi sudionici možemo biti zadovoljni „obavljenim poslom“.

 

Danko Hajsig

predsjednik Društva

Galerija slika


Projekt "U Društvu mikroba"

Osnovna svrha projekta je doprinijeti uvođenju, razvoju i održivosti programa društveno korisnog učenja na fakultetima. Više o projektu

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Zanimljivosti

17.06.2021. Zanimljivosti
Projekt Virtulab
VIRTULAB je virtualno umrežen znanstveno-istraživački laboratorij za primarne i sekundarne sirovine.
29.03.2021. Novosti Zanimljivosti
Naša članica, prof. dr. sc. Dijana Škorić u podkistu o koronavirusu i cjepivu
Podkist je podcast Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije (ZKIST) u kojem se razgovara o znanstvenim i tehnološkim temama te temama povezanim sa studiranjem i učenjem. Cilj je u opuštenoj atmosferi približiti najnovija znanstvena istraživanja široj publici, dati studentima širi pogled na to što uče te poslušati savjete starijih kolega o studiranju, radu i napredovanju u profesionalnoj karijeri.
Postani član HMD-a

Cilj Društva je okupljanje mikrobiologa i stručnjaka srodnih struka s ciljem unapređenja svih grana mikrobiologije.

Postani član

Šaljite nam novosti

Novosti i zanimljivosti nam šaljite na urednik@hmd-cms.hr.

Skupovi HMD-a

Power of Microbes in Industry and Environment 2023

Date: May 15th to 18th 2023

Venue: Poreč, Croatia

It is our great pleasure to invite you to the symposium “Power of Microbes in Industry and Environment 2023”, which will be held in Poreč, Croatia from May 15th to 18th 2023.

Posjeti web stranicu


Arhiva skupova

Ostali skupovi

19th International Congress of the Hungarian Society for Microbiology

Date: 5-7 July, 2023

Venue: Budapest, Hungary


CROBiB 2023

Date: 25. - 27. svibnja 2023.

Venue: The Westin hotel, Zagreb


11th Trends in Medical Mycology

Date: October 20-23, 2023

Venue: Athens, Greece


Izdavaštvo

Priručnik za vježbe iz opće mikrobiologije

Ovaj sveučilišni priručnik napisalo je petnaestak autora iz desetak visokoškolskih ustanova iz Zagreba i Rijeke, a sadržaj je podijeljen u petnaest, slikama bogato ilustriranih poglavlja u kojima su opisane i obrađene različite bakteriološke, virološke, mikološke, imunološke i molekularno-biološke metode koje se upotrebljavaju u općoj mikrobiologiji koja se studira na nizu različitih fakulteta i visokih škola.

Naruči Više


Veterinarska imunologija

Radi se o vrhunskoj literaturi za potrebe visokoškolske nastave iz veterinarske imunologije. Knjiga je svojim sadržajem namijenjena prvenstveno studentima, ali i veterinarima u praksi i nastavnicima. 
(Iz recenzije)

Naruči Više


Veterinarska klinička imunologija

Iako je riječ o sveučilišnom udžbeniku, knjiga je po svom sadržaju i opsegu namijenjena i kolegama veterinarima koji rade u praksi, ponajprije onima koji se u svagdašnjem radu bave tzv. malom praksom.

Naruči Više