Druženje s mikrobiolozima i mikrobima – Međunarodni dan mikroorganizama 2023

10.10.2023. Novosti

U subotu, 16. rujna 2023. godine održana je proslava Međunarodnog dana mikroorganizama (International Microorganism Day, IMD) kroz aktivnosti na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na uzbudljivo putovanje u čudesan svijet mikroba poveli su iskusni stručnjaci iz Hrvatskog mikrobiološkog društva. Za sve zainteresirane održana su popularizacijska predavanja te radionice i zabavne aktivnosti za najmlađe.

Znatiželjna djeca čim su stigla pojurila su do tematskih igara u kojima su kroz ispunjavanje bojanki, tražeći parove mikroorganizama u igri Memory, odgovaranje na zanimljiva pitanja i kroz vesele priče volontera započeli otkrivati ovaj zanimljivi svijet. Nakon zagrijavanja uslijedile su edukativne radionice Slatko, kiselo i pijano (fermentirana hrana), Postani borac protiv superbakterija!, Tko se krije u kapi vode? i Što je to dlakavo na hrani? u kojima su  istražili mikroorganizme koji igraju ključnu ulogu u našim životima.  Kroz pokuse i kreativne zadatke naučili su o njihovom djelovanju u hrani, vodi, našem organizmu i svemu oko nas. Crtali su mikrobni svijet iz svoje percepcije te ga pod mikroskopom, ali i golim okom promatrali na djelu. Mladi znatiželjnici izlazili su s radionica u novim tematski ilustriranim majicama, s velikim osmjesima na licima, jedva dočekavši prepričati dojmove svojim roditeljima.

Putovanje za odrasle započelo je u obliku kratkih, popularnih predavanja u trajanju od 30 minuta kroz primamljive naslove i teme poput Ljepotica i zvijer – priča o biljnim virusima, Crijevna mikrobiota – naši skriveni mikroprijatelji te Aspergili-moćnici među plijesnima. Nakon predavanja uslijedila su mnoga pitanja te su potekli razgovori između predavača i publike.

Zainteresirani su sudjelovanjem u predavanjima i radionicama stekli su nova znanja o nevjerojatnom svijetu mikroorganizama, upoznali su stručnjake HMD-a te saznali više o njihovom radu,  a posebno o projektu društveno korisnog učenja “U društvu mirkoba” i virtualnom muzeju microseum.net, jednom od njegovih ključnih rezultata. Zahvaljujemo našem sponzoru, tvrtci Biorela, na poklon-paketima i Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu na ustupanju prostora. I još jednom veliko hvala svim našim volonterkama i volonterima na uloženom trudu, a gostima na pokazanom interesu! Nadamo se da se vidimo na proslavi IMD2024!

Organizatori IMD2023

Galerija slika


Projekt "U Društvu mikroba"

Osnovna svrha projekta je doprinijeti uvođenju, razvoju i održivosti programa društveno korisnog učenja na fakultetima. Više o projektu

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Zanimljivosti

17.06.2021. Zanimljivosti
Projekt Virtulab
VIRTULAB je virtualno umrežen znanstveno-istraživački laboratorij za primarne i sekundarne sirovine.
29.03.2021. Novosti Zanimljivosti
Naša članica, prof. dr. sc. Dijana Škorić u podkistu o koronavirusu i cjepivu
Podkist je podcast Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije (ZKIST) u kojem se razgovara o znanstvenim i tehnološkim temama te temama povezanim sa studiranjem i učenjem. Cilj je u opuštenoj atmosferi približiti najnovija znanstvena istraživanja široj publici, dati studentima širi pogled na to što uče te poslušati savjete starijih kolega o studiranju, radu i napredovanju u profesionalnoj karijeri.
Postani član HMD-a

Cilj Društva je okupljanje mikrobiologa i stručnjaka srodnih struka s ciljem unapređenja svih grana mikrobiologije.

Postani član

Šaljite nam novosti

Novosti i zanimljivosti nam šaljite na urednik@hmd-cms.hr.

Ostali skupovi

Slovenian Microbiome Network Symposium 2023: Unraveling the Healthy Microbiome

Date: November 30 - December 1, 2023

Venue: Maribor, Slovenia


Izdavaštvo

Priručnik za vježbe iz opće mikrobiologije

Ovaj sveučilišni priručnik napisalo je petnaestak autora iz desetak visokoškolskih ustanova iz Zagreba i Rijeke, a sadržaj je podijeljen u petnaest, slikama bogato ilustriranih poglavlja u kojima su opisane i obrađene različite bakteriološke, virološke, mikološke, imunološke i molekularno-biološke metode koje se upotrebljavaju u općoj mikrobiologiji koja se studira na nizu različitih fakulteta i visokih škola.

Naruči Više


Veterinarska imunologija

Radi se o vrhunskoj literaturi za potrebe visokoškolske nastave iz veterinarske imunologije. Knjiga je svojim sadržajem namijenjena prvenstveno studentima, ali i veterinarima u praksi i nastavnicima. 
(Iz recenzije)

Naruči Više


Veterinarska klinička imunologija

Iako je riječ o sveučilišnom udžbeniku, knjiga je po svom sadržaju i opsegu namijenjena i kolegama veterinarima koji rade u praksi, ponajprije onima koji se u svagdašnjem radu bave tzv. malom praksom.

Naruči Više