8. EuroMAbNet u Opatiji

Date: September 22nd - 23rd, 2016

Venue: Opatija, Croatia

Centar za Proteomiku Medicinskog fakulteta u Rijeci ove je godine domaćin 8. Skupu EuroMAbNet. Europska mreža monoklonskih protutijela (EuroMabNet, eng. European Monoclonal Antibodies Network) prva je europska mreža laboratorija iz akademskih institucija koji su postigli međunarodnu prepoznatljivost u proizvodnji i uporabi monoklonskih protutijela. Protutijela su danas nezaobilazan alat u biomedicinskim, biotehničkim i srodnim istraživačkim poljima, a industrija monoklonskih protutijela jedna je od najbrže rastućih u medicini. Na žalost, ovakav brzi rast i razvoj novih protutijela nije popraćen rastom i razvojem validacijskih tehnika i strategija. Korištenje slabo okarakteriziranih reagensa može imati izrazito negativne posljedice ne samo na mogućnost publiciranja znanstvenog rada, nego i na točnost samih rezultata. Stoga EuroMabNet svojim djelovanjem nastoji educirati istraživače, razviti smjernice za kvalitetnu validaciju protutijela i razviti banku kvalitetnih protutijela za istraživanja koja zadovoljavaju najviše standarde kvalitete te je prošle godine izdao i pregledni znanstveni rad na temu validacije protutijela (Roncador et al. 2015., mAbs). 
Od ove godine se u sklopu EuroMAbNet sastanka održava i prva  poludnevna radionica za mlade znanstvenike o odabiru i validaciji protutijela sa izvrsnim predavačima svjetskog glasa. Prisustvovanje radionici je besplatno. Ukoliko znanstvenici žele, mogu prijaviti i kratki sažetak i poster prezentaciju. Više o radionici saznajte na web stranici skupa, ovdje i ovdje.

 

Posjeti web stranicu

Zanimljivosti

18.04.2018. Zanimljivosti
Odilorhabdins: Researchers Discover New Class of Antibiotics

An international team of scientists led by the University of Illinois, Chicago, has discovered a new class of naturally produced, ribosome-targeting antibacterial agents, odilorhabdins, produced by a nematode-symbiotic bacterium.


08.04.2018. Zanimljivosti
Over 200 Never-Before-Seen Viruses Discovered Lurking in Frogs, Fish, And Reptiles

Not only does the finding have implications for studying human virology in the future, it also shows that viruses have an evolutionary history dating back millions of years - and they evolved concurrently with vertebrates.


Izdavaštvo

Moćni mikrobi – prikaz knjige Mighty Microbes – The Amazing World of Microorganisms

Skupina znanstvenika i popularizatora znanosti iz Nizozemske se s ovom idejom pozabavila kroz fundaciju Microcanoni, nizozemsku inačicu projekta naziva „Što doista trebate znati o mikrobiologiji“ još 2011. Ta verzija prezentirana je i u amsterdamskom muzeju Artis Micropia, a djelo na engleskome čiji vam prikaz donosim je korak dalje koji je ova skupina ljudi poduzela u ulozi urednika knjige s naslovom Mighty Microbes i podnsalovom The Amazing World of Microorganisms. Osmislili su građu podijeljenu u devet tematskih cjelina, a unutar svake je pet do deset poglavlja (tema) za koje su kao autore ili suautore odabrali znanstvenike koji su sudjelovali u ključnim otkrićima ili su istaknuti stručnjaci u tom području.

Naruči Više


Priručnik za vježbe iz opće mikrobiologije

Ovaj sveučilišni priručnik napisalo je petnaestak autora iz desetak visokoškolskih ustanova iz Zagreba i Rijeke, a sadržaj je podijeljen u petnaest, slikama bogato ilustriranih poglavlja u kojima su opisane i obrađene različite bakteriološke, virološke, mikološke, imunološke i molekularno-biološke metode koje se upotrebljavaju u općoj mikrobiologiji koja se studira na nizu različitih fakulteta i visokih škola.

Naruči Više


Postani član HMD-a

Cilj Društva je okupljanje mikrobiologa i stručnjaka srodnih struka s ciljem unapređenja svih grana mikrobiologije.

Postani član

Šaljite nam novosti

Novosti i zanimljivosti nam šaljite na urednik@hmd-cms.hr.

Skupovi HMD-a

Power of Viruses

Date: May 16-18, 2018

Venue: Poreč, Croatia

It is with great pleasure that we invite you to attend the conference Power of Viruses in Valamar Diamant Hotel, Poreč, Croatia, during May 16-18, 2018.

Posjeti web stranicu


CESAR 2018

Date: 19-22 September 2018

Venue: Sveti Martin na Muri, Croatia

It is our great pleasure to invite you to the 6th Central European Symposium on Antimicrobials and Antimicrobial Resistance, CESAR2018.

Posjeti web stranicu


Arhiva skupova