Prof. dr. sc. Blaženka Kos, dobitnica Državne nagrade za znanost za 2017. godinu

01.10.2018. Novosti

Prof. dr. sc. Blaženka Kos, predsjednica Sekcije za primijenjenu mikrobiologiju, Hrvatskog mikrobiološkog društva, iz Laboratorija za tehnologiju antibiotika, enzima, probiotika i starter kultura Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu, dobitnica je Državne nagrade za znanost za 2017. godinu u području biotehničkih znanosti za primjenu rezultata znanstvenoistraživačkog rada. Znanstveni rad prof. dr. sc. Blaženke Kos obuhvaća istraživanja probiotičke aktivnosti bakterija mliječne kiseline, te staničnih makromolekula odabranih bakterijskih sojeva koje su temelj za njihovu funkcionalnost in situ, što je omogućilo razvoj nove generacije probiotika kao „živih lijekova“ u mikrobnoj ekologiji intestinalnog sustava. Rezultati projekta „Razvoj prerađene hrane za dojenčad s probioticima“, ostvarenog u suradnji s tvrtkom Podravka d.d., su plasirali na tržište tri nova probiotička proizvoda namijenjena dohrani beba od četvrtog mjeseca života. Prof. dr. sc. Blaženka Kos voditeljica je projekta Hrvatske zaklade za znanost „Probiotici i starter kulture – površinski proteini i bakteriocini“ čiji su rezultati „Primjena protektivnih matriksa i metoda za proizvodnju probiotičkih bakterija“ predstavljeni na 9. međunarodnoj izložbi inovacija AGRO ARCA, što je rezultiralo srebrnom medaljom. Dodijeljena joj je i Nagrada Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za postignutu visoku kvalitetu u znanstvenom radu 2016. godine, te Godišnja nagrada za znanstveno-istraživački rad Društva sveučilišnih nastavnika i ostalih znanstvenika u Zagrebu 1998.godine. Prof. dr. sc. Blaženka Kos je koautor znanstvenih radova objavljenih u časopisima koji u svom znanstvenom području pripadaju prvom kvartilu (Q1), a h-indeks iznosi 17 prema Web of Science bazi podataka.

Projekt "U Društvu mikroba"

Osnovna svrha projekta je doprinijeti uvođenju, razvoju i održivosti programa društveno korisnog učenja na fakultetima. Više o projektu

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Zanimljivosti

13.09.2018. Zanimljivosti
Probiotics are mostly useless and can actually hurt you
Probiotics are living micro-organisms that are taken by millions of people to boost their microbiome or to restore their gut ecosystem after a dose of antibiotics. Yet questions remain about whether they actually work.
16.08.2018. Zanimljivosti
The urinary microbiome associated with bladder cancer
An international group of scientists led by dr. Terzić, including Croatian microbiological society member dr. Viljemka Bučević Popović as a first author, have recently published a paper on the association of urinary microbiome and bladder cancer.
Izdavaštvo

Moćni mikrobi – prikaz knjige Mighty Microbes – The Amazing World of Microorganisms

Skupina znanstvenika i popularizatora znanosti iz Nizozemske se s ovom idejom pozabavila kroz fundaciju Microcanoni, nizozemsku inačicu projekta naziva „Što doista trebate znati o mikrobiologiji“ još 2011. Ta verzija prezentirana je i u amsterdamskom muzeju Artis Micropia, a djelo na engleskome čiji vam prikaz donosim je korak dalje koji je ova skupina ljudi poduzela u ulozi urednika knjige s naslovom Mighty Microbes i podnsalovom The Amazing World of Microorganisms. Osmislili su građu podijeljenu u devet tematskih cjelina, a unutar svake je pet do deset poglavlja (tema) za koje su kao autore ili suautore odabrali znanstvenike koji su sudjelovali u ključnim otkrićima ili su istaknuti stručnjaci u tom području.

Naruči Više


Priručnik za vježbe iz opće mikrobiologije

Ovaj sveučilišni priručnik napisalo je petnaestak autora iz desetak visokoškolskih ustanova iz Zagreba i Rijeke, a sadržaj je podijeljen u petnaest, slikama bogato ilustriranih poglavlja u kojima su opisane i obrađene različite bakteriološke, virološke, mikološke, imunološke i molekularno-biološke metode koje se upotrebljavaju u općoj mikrobiologiji koja se studira na nizu različitih fakulteta i visokih škola.

Naruči Više


Postani član HMD-a

Cilj Društva je okupljanje mikrobiologa i stručnjaka srodnih struka s ciljem unapređenja svih grana mikrobiologije.

Postani član

Šaljite nam novosti

Novosti i zanimljivosti nam šaljite na urednik@hmd-cms.hr.

Skupovi HMD-a

Power of Microbes in Industry and Environment 2019

Date: May 15th to 18th 2019

Venue: Sveti Martin na Muri, Croatia

It is our great pleasure to invite you to the symposium “Power of Microbes in Industry and Environment 2019”, which will be held in Sveti Martin na Muri, Croatia from May 15th to 18th 2019. This symposium which covers all important topics of applied microbiology is already the sixth in a row, starting with the […]

Posjeti web stranicu


Arhiva skupova

Ostali skupovi

8th Congress of European Microbiologists – FEMS 2019

Date: 7-11 July 2019

Venue: Glasgow, Scotland