Održana je Ljetna škola “Power of viral vectors in gene therapy and basic science”

26.09.2014. Novosti

Od 17. do 20. rujna 2014. godine u Primoštenu je održana prva međunarodna ljetna škola s temom viralnih vektora, “Power of viral vectors in gene therapy and basic science”, zajednički organizirana od strane Hrvatskog mikrobiološkog društva, Francuskog društva za gensku i staničnu terapiju (French Society for Gene and Cell Therapy), Njemačkog društva za gensku terapiju (German Society for Gene Therapy) i Španjolskog društva za gensku i staničnu terapiju (Spanish Society for Gene and Cell Therapy).

Na ovom su događaju sudjelovali studenti, doktorandi, poslijedoktorandi i iskusni znanstvenici iz područja virologije i prijenosa gena, dolazeći kako iz akademskog tako i iz industrijskog okruženja. Cilj ove škole bilo je omogućiti aktivnu diskusiju na temu viralnog prijenosa gena, razvoj novih ideja i koncepata, te početke novih suradnji. Ljetna škola „Power of Viral Vectors in Gene Therapy and Basic Science“ okupila je 71 sudionika iz 15 različitih zemalja (Hrvatska, Francuska, Španjolska, Njemačka, Slovenija, Austrija, Finska, Belgija, Nizozemska, Rusija, Korea, Brazil, Sjedinjene Američke Države, Egipat i Ujedinjeno Kraljevstvo).

Škola je počela u srijedu, 17. rujna, predavanjem naslova “Gene therapy of chronic granulomatous disease”. Tijekom slijedećih dana održano je 13 pozvanih predavanja, 13 kratkih usmenih predavanja te 17 prezentacija postera. Kroz predavanja i postere sudionici su upoznali viralne vektore (adenoviruse, gamaretroviruse, lentiviruse, adeno-pridružene viruse, herpesviruse i alfaviruse) koji se koriste u genskoj terapiji monogenskih i neurodegenerativnih bolesti, liječenju raka te vakcinaciji. Na predavanjima i posterima predstavljeni su rezultati temeljnih i primjenjenih istraživanja, uključujući kratki pregled primjera kliničkih studija genskih terapiji u kojima se koriste viralni vektori.

U četvrtak navečer, 18. rujna, organizirano je izlaganje postera. Svaki poster je predstavljen komisiji od 8 međunarodnih članova koji su na kraju odlučili dati dvije nagrade za najbolji poster.

Nagrade su dobili Ahmed Z. Gad za poster naslova “Retroviral T cell receptor gene transfer for development of EBV/CMV bi-specific T cells” i Nikolina Stojanović za poster naslova “Integrin αVβ3 mediated drug resistance in human tongue squamous carcinoma cells”.

Petak poslijepodne, 19. rujna, bio je rezerviran za neobavezno druženje uključujući izlet u Trogir, grad koji nosi titulu najočuvanijeg romaničko-gotičkog grada u centralnoj Europi, osnovan u trećem stoljeću prije Krista te od 1997. godine uvršten na UNESCO-vu listu svjetske baštine.

Petak navečer bio je posvećen daljnjem umrežavanju među sudionicima, koje je dodatno bilopotaknuto izvrsnom tradicijskom večerom posluženom u autohtonom seoskom domaćinstvu Jurlinovi dvori, prijateljskom atmosferom, veselim plesom i muzikom.

Ljetna škola“Power of viral vectors in gene therapy and basic science” završila je u subotu, 20. rujna, dodjelom nagrada za najbolje postere i završnom riječju organizatora. No to je bio kraj samo službenog dijela prve ljetne škole na temu viralnih vektora. Organizatori i sudionici su odlučili nastaviti s organiziranjem ove vrste susreta i u budućnosti tako da je već u Primoštenu zasijana klica slijedeće škole, ili možda simpozija, o viralnim vektorima.

 

Galeriju i report na engleskom jeziku pogledajte na stranici skupa
Galerija slika


Zanimljivosti

18.04.2018. Zanimljivosti
Odilorhabdins: Researchers Discover New Class of Antibiotics

An international team of scientists led by the University of Illinois, Chicago, has discovered a new class of naturally produced, ribosome-targeting antibacterial agents, odilorhabdins, produced by a nematode-symbiotic bacterium.


08.04.2018. Zanimljivosti
Over 200 Never-Before-Seen Viruses Discovered Lurking in Frogs, Fish, And Reptiles

Not only does the finding have implications for studying human virology in the future, it also shows that viruses have an evolutionary history dating back millions of years - and they evolved concurrently with vertebrates.


Izdavaštvo

Moćni mikrobi – prikaz knjige Mighty Microbes – The Amazing World of Microorganisms

Skupina znanstvenika i popularizatora znanosti iz Nizozemske se s ovom idejom pozabavila kroz fundaciju Microcanoni, nizozemsku inačicu projekta naziva „Što doista trebate znati o mikrobiologiji“ još 2011. Ta verzija prezentirana je i u amsterdamskom muzeju Artis Micropia, a djelo na engleskome čiji vam prikaz donosim je korak dalje koji je ova skupina ljudi poduzela u ulozi urednika knjige s naslovom Mighty Microbes i podnsalovom The Amazing World of Microorganisms. Osmislili su građu podijeljenu u devet tematskih cjelina, a unutar svake je pet do deset poglavlja (tema) za koje su kao autore ili suautore odabrali znanstvenike koji su sudjelovali u ključnim otkrićima ili su istaknuti stručnjaci u tom području.

Naruči Više


Priručnik za vježbe iz opće mikrobiologije

Ovaj sveučilišni priručnik napisalo je petnaestak autora iz desetak visokoškolskih ustanova iz Zagreba i Rijeke, a sadržaj je podijeljen u petnaest, slikama bogato ilustriranih poglavlja u kojima su opisane i obrađene različite bakteriološke, virološke, mikološke, imunološke i molekularno-biološke metode koje se upotrebljavaju u općoj mikrobiologiji koja se studira na nizu različitih fakulteta i visokih škola.

Naruči Više


Postani član HMD-a

Cilj Društva je okupljanje mikrobiologa i stručnjaka srodnih struka s ciljem unapređenja svih grana mikrobiologije.

Postani član

Šaljite nam novosti

Novosti i zanimljivosti nam šaljite na urednik@hmd-cms.hr.

Skupovi HMD-a

Power of Viruses

Date: May 16-18, 2018

Venue: Poreč, Croatia

It is with great pleasure that we invite you to attend the conference Power of Viruses in Valamar Diamant Hotel, Poreč, Croatia, during May 16-18, 2018.

Posjeti web stranicu


CESAR 2018

Date: 19-22 September 2018

Venue: Sveti Martin na Muri, Croatia

It is our great pleasure to invite you to the 6th Central European Symposium on Antimicrobials and Antimicrobial Resistance, CESAR2018.

Posjeti web stranicu


Arhiva skupova