Obilježena 60. obljetnica od osnutka Zavoda za mikrobiologiju i parazitologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci

20.12.2018. Novosti

U sklopu Dana Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 13. prosinca 2018., održana je tribina „U društvu mikroba“ povodom 60 godina od osnutka Zavoda za mikrobiologiju i parazitologiju. Prvi pročelnik Zavoda bio je prof. Vladimir Bezjak, zatim prof. dr. sc. Zvonimir Gall, prof. dr. sc. Bernarda Ćorić te prof. dr. sc. Miljenko Dorić. Skup je pozdravio dekan Medicinskog fakulteta, također mikrobiolog, prof. dr. sc. Tomislav Rukavina. Predsjednik HMD-a prof. dr. sc. Roberto Antolović uputio je čestitke Zavodu, predstavio društvo te prikazao projekt „U društvu mikroba“ u kojem Zavod, odnosno Medicinski fakultet Rijeka sudjeluju kao jedan od partnera. Sadašnja pročelnica prof. dr. sc. Maja Abram se predavanjem osvrnula na 60 godina rada Zavoda i djelatnike koji su dulji ili kraći dio svojeg nastavnog, stručnog i znanstvenog puta proveli na Zavodu. Povijest i sadašnjost znanstvenog djelovanja na Zavodu predstavila je prof. dr. sc. Marina Šantić. Studentica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i volonterka u projektu „U društvu mikroba“ Marija Vuk, pokazala je kako o društveno korisnom učenju razmišljaju studenti, dok je o nastavnoj aktivnosti Zavoda kroz proteklih 60 godina te razlozima uključivanja nastavnika u projekt „U društvu mikroba“,  govorila jedna od mentorica u projektu, izv. prof. dr. sc. Ivana Gobin.

Izvještaj je pripremila prof.dr.sc. Maja Abram, a galeriju slika možete vidjeti na stranici projekta U društvu mikroba.

Projekt "U Društvu mikroba"

Osnovna svrha projekta je doprinijeti uvođenju, razvoju i održivosti programa društveno korisnog učenja na fakultetima. Više o projektu

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Zanimljivosti

29.12.2020. Novosti Zanimljivosti
Naše članice pridonjele otkriću bakterija koje žive u ekstremnim uvjetima!
Multidisciplinarni tim znanstvenika, među kojima su i naše članice s Instituta Ruđer Bošković (Tina Paradžik i Dušica Vujaklija) i sa Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Jasna Hrenović), otkrio bakterije koje žive u ekstremnim uvjetima u rudniku Crven Dol u Sjevernoj Makedoniji.
26.02.2020. Novosti Zanimljivosti
Remdesivir and chloroquine effectively inhibit the recently emerged novel coronavirus (2019-nCoV) in vitro
Our findings reveal that remdesivir and chloroquine are highly effective in the control of 2019-nCoV infection in vitro. Since these compounds have been used in human patients with a safety track record and shown to be effective against various ailments, we suggest that they should be assessed in human patients suffering from the novel coronavirus disease.
Postani član HMD-a

Cilj Društva je okupljanje mikrobiologa i stručnjaka srodnih struka s ciljem unapređenja svih grana mikrobiologije.

Postani član

Šaljite nam novosti

Novosti i zanimljivosti nam šaljite na urednik@hmd-cms.hr.

Ostali skupovi

Biomolecules in/for the 21st Century

Date: From October 2020 to March 2021

Venue: Online


Izdavaštvo

Priručnik za vježbe iz opće mikrobiologije

Ovaj sveučilišni priručnik napisalo je petnaestak autora iz desetak visokoškolskih ustanova iz Zagreba i Rijeke, a sadržaj je podijeljen u petnaest, slikama bogato ilustriranih poglavlja u kojima su opisane i obrađene različite bakteriološke, virološke, mikološke, imunološke i molekularno-biološke metode koje se upotrebljavaju u općoj mikrobiologiji koja se studira na nizu različitih fakulteta i visokih škola.

Naruči Više


Veterinarska imunologija

Radi se o vrhunskoj literaturi za potrebe visokoškolske nastave iz veterinarske imunologije. Knjiga je svojim sadržajem namijenjena prvenstveno studentima, ali i veterinarima u praksi i nastavnicima. 
(Iz recenzije)

Naruči Više


Veterinarska klinička imunologija

Iako je riječ o sveučilišnom udžbeniku, knjiga je po svom sadržaju i opsegu namijenjena i kolegama veterinarima koji rade u praksi, ponajprije onima koji se u svagdašnjem radu bave tzv. malom praksom.

Naruči Više