Obilježena 60. obljetnica od osnutka Zavoda za mikrobiologiju i parazitologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci

20.12.2018. Novosti

U sklopu Dana Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 13. prosinca 2018., održana je tribina „U društvu mikroba“ povodom 60 godina od osnutka Zavoda za mikrobiologiju i parazitologiju. Prvi pročelnik Zavoda bio je prof. Vladimir Bezjak, zatim prof. dr. sc. Zvonimir Gall, prof. dr. sc. Bernarda Ćorić te prof. dr. sc. Miljenko Dorić. Skup je pozdravio dekan Medicinskog fakulteta, također mikrobiolog, prof. dr. sc. Tomislav Rukavina. Predsjednik HMD-a prof. dr. sc. Roberto Antolović uputio je čestitke Zavodu, predstavio društvo te prikazao projekt „U društvu mikroba“ u kojem Zavod, odnosno Medicinski fakultet Rijeka sudjeluju kao jedan od partnera. Sadašnja pročelnica prof. dr. sc. Maja Abram se predavanjem osvrnula na 60 godina rada Zavoda i djelatnike koji su dulji ili kraći dio svojeg nastavnog, stručnog i znanstvenog puta proveli na Zavodu. Povijest i sadašnjost znanstvenog djelovanja na Zavodu predstavila je prof. dr. sc. Marina Šantić. Studentica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i volonterka u projektu „U društvu mikroba“ Marija Vuk, pokazala je kako o društveno korisnom učenju razmišljaju studenti, dok je o nastavnoj aktivnosti Zavoda kroz proteklih 60 godina te razlozima uključivanja nastavnika u projekt „U društvu mikroba“,  govorila jedna od mentorica u projektu, izv. prof. dr. sc. Ivana Gobin.

Izvještaj je pripremila prof.dr.sc. Maja Abram, a galeriju slika možete vidjeti na stranici projekta U društvu mikroba.

Projekt "U Društvu mikroba"

Osnovna svrha projekta je doprinijeti uvođenju, razvoju i održivosti programa društveno korisnog učenja na fakultetima. Više o projektu

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Zanimljivosti

13.09.2018. Zanimljivosti
Probiotics are mostly useless and can actually hurt you
Probiotics are living micro-organisms that are taken by millions of people to boost their microbiome or to restore their gut ecosystem after a dose of antibiotics. Yet questions remain about whether they actually work.
16.08.2018. Zanimljivosti
The urinary microbiome associated with bladder cancer
An international group of scientists led by dr. Terzić, including Croatian microbiological society member dr. Viljemka Bučević Popović as a first author, have recently published a paper on the association of urinary microbiome and bladder cancer.
Postani član HMD-a

Cilj Društva je okupljanje mikrobiologa i stručnjaka srodnih struka s ciljem unapređenja svih grana mikrobiologije.

Postani član

Šaljite nam novosti

Novosti i zanimljivosti nam šaljite na urednik@hmd-cms.hr.

Ostali skupovi

12th Eastern European IWA YWP Conference

Date: 19-22 May, 2020

Venue: Riga, Lativa


VIBes in Biosciences 2020

Date: March 11-13, 2020

Venue: Leuven, Belgium


FEMS Conference on Microbiology 2020

Date: 2-4 July 2020

Venue: Belgrade, Serbia


Izdavaštvo

Priručnik za vježbe iz opće mikrobiologije

Ovaj sveučilišni priručnik napisalo je petnaestak autora iz desetak visokoškolskih ustanova iz Zagreba i Rijeke, a sadržaj je podijeljen u petnaest, slikama bogato ilustriranih poglavlja u kojima su opisane i obrađene različite bakteriološke, virološke, mikološke, imunološke i molekularno-biološke metode koje se upotrebljavaju u općoj mikrobiologiji koja se studira na nizu različitih fakulteta i visokih škola.

Naruči Više


Veterinarska imunologija

Radi se o vrhunskoj literaturi za potrebe visokoškolske nastave iz veterinarske imunologije. Knjiga je svojim sadržajem namijenjena prvenstveno studentima, ali i veterinarima u praksi i nastavnicima. 
(Iz recenzije)

Naruči Više


Veterinarska klinička imunologija

Iako je riječ o sveučilišnom udžbeniku, knjiga je po svom sadržaju i opsegu namijenjena i kolegama veterinarima koji rade u praksi, ponajprije onima koji se u svagdašnjem radu bave tzv. malom praksom.

Naruči Više