Izvješće o sudjelovanju na međunarodnom skupu First Balkan Conference on Medical Mycology and Mycotoxicology – Balkan Fungus 2018, Temišvar (Rumunjska) 13.-15. 09. 2018.

11.10.2018. Novosti

Od 13. do 15. rujna 2018. u Temišvaru (Rumunjska) održan je prvi međunarodni kongres naziva „Balkan Conference on Medical Mycology and Mycotoxicology – Balkan Fungus 2018“. Kongres je organiziralo Rumunjsko društvo medicinskih mikologa, Grčko društvo medicinskih mikologa, Srpsko društvo medicinskih mikologa, Tursko društvo medicinskih mikologa te Hrvatsko mikrobiološko društvo, a uz potporu međunarodnih organizacija European Confederation of Medical Mycology (ECMM), International Society for Human and Animal Mycology (ISHAM) i European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases (ESCMID).

Na kongresu je sudjelovalo oko 200 znanstvenika iz 20-tak zemalja (Rumunjska, Grčka, Turska, Srbija, Bugarska, Moldavija, Austrija, Italija, Slovačka, Bosna i Hercegovina, Albanija, Makedonija, Turska, Portugal, Francuska, Izrael, Egipat, Švedska, Nizozemska, UK, Hrvatska). Program se sastojao od 16 sekcija koje su obuhvatile epidemiologiju gljivičnih bolesti, kliničku mikologiju i prikaz različitih kliničkih slučajeva, aspergilozu, invazivne mikoze uzrokovanje kvascima i hijalohifomicetama, antifungalnu terapiju i rezistenciju gljivica, razvoj novih antifungalnih lijekova, dijagnostiku invazivnih mikoza, toksinogene plijesni i mikotoksine, nekoliko sponzorskih predavanja i dvije e-poster sekcije.

Maja Šegvić Klarić je bila moderator sekcije Toxigenic Fungi and Mycotoxins u kojoj je održala I pozvano predavanje pod naslovom “Post-flood indoor occurrence of toxigenic Aspergilli from the Versicolores clade: is it dangerous?”, a Daniela Jakšić je održala kratku usmeno priopćenje pod naslovom “Genotoxicity and modulation of p53 protein expression in human lung A549 cells upon exposure to single and combined aflatoxin B1, sterigmatocystin and fumonisins B1 and B2”.

Na kratkom sastanku organizatora kongresa sudjelovali su Mihai Mares (Rumunjska), Giorgios Samonis (Grčka), Emel Tumbay ( (Turska), Valentina Arsić Arsenijević (Srbija), te Suzana Bukovski i Maja Šegvić Klarić, kao predstavnice iz Hrvatske. Dogovoreno je da će se ovaj skup održavati svake dvije godine u jednoj od balkanskih zemalja, a idući će biti 2020. u Solunu (Saloniki) u Grčkoj. Kao druga opcija za održavanje skupa predložen je Izmir u Turskoj. Organizatori su naglasili potrebu zadržavanja niske cijene kotizacije (sadašnja je iznosila 130 EUR) jer smatraju da bi to omogućilo dolazak većeg broja mladih znanstvenika, posebice onih koji dolaze iz zemalja s nižom platežnom moći.

U prilogu ovog izvješća je nekoliko fotografija iz kongresne dvorane te zajednička fotografija sudionika kongresa na svečanoj večeti u vinariji Recas.

 

Izvješće pripremila: prof. dr. sc. Maja Šegvić Klarić

Galerija slika


Projekt "U Društvu mikroba"

Osnovna svrha projekta je doprinijeti uvođenju, razvoju i održivosti programa društveno korisnog učenja na fakultetima. Više o projektu

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Zanimljivosti

13.09.2018. Zanimljivosti
Probiotics are mostly useless and can actually hurt you
Probiotics are living micro-organisms that are taken by millions of people to boost their microbiome or to restore their gut ecosystem after a dose of antibiotics. Yet questions remain about whether they actually work.
16.08.2018. Zanimljivosti
The urinary microbiome associated with bladder cancer
An international group of scientists led by dr. Terzić, including Croatian microbiological society member dr. Viljemka Bučević Popović as a first author, have recently published a paper on the association of urinary microbiome and bladder cancer.
Postani član HMD-a

Cilj Društva je okupljanje mikrobiologa i stručnjaka srodnih struka s ciljem unapređenja svih grana mikrobiologije.

Postani član

Šaljite nam novosti

Novosti i zanimljivosti nam šaljite na urednik@hmd-cms.hr.

Skupovi HMD-a

Power of Microbes in Industry and Environment 2019

Date: May 15th to 18th 2019

Venue: Sveti Martin na Muri, Croatia

It is our great pleasure to invite you to the symposium “Power of Microbes in Industry and Environment 2019”, which will be held in Sveti Martin na Muri, Croatia from May 15th to 18th 2019. This symposium which covers all important topics of applied microbiology is already the sixth in a row, starting with the […]

Posjeti web stranicu


Arhiva skupova

Ostali skupovi

18th International Congress of the Hungarian Society for Microbiology

Date: 3-5 July, 2019

Venue: Budapest, Hungary


28th Congress of the Czechoslovak Society for Microbiology with international participation

Date: 18-21 September, 2019

Venue: Tatranské Matliare, Slovak Republic


8th Congress of European Microbiologists – FEMS 2019

Date: 7-11 July 2019

Venue: Glasgow, Scotland


Izdavaštvo

Priručnik za vježbe iz opće mikrobiologije

Ovaj sveučilišni priručnik napisalo je petnaestak autora iz desetak visokoškolskih ustanova iz Zagreba i Rijeke, a sadržaj je podijeljen u petnaest, slikama bogato ilustriranih poglavlja u kojima su opisane i obrađene različite bakteriološke, virološke, mikološke, imunološke i molekularno-biološke metode koje se upotrebljavaju u općoj mikrobiologiji koja se studira na nizu različitih fakulteta i visokih škola.

Naruči Više


Veterinarska imunologija

Radi se o vrhunskoj literaturi za potrebe visokoškolske nastave iz veterinarske imunologije. Knjiga je svojim sadržajem namijenjena prvenstveno studentima, ali i veterinarima u praksi i nastavnicima. 
(Iz recenzije)

Naruči Više


Veterinarska klinička imunologija

Iako je riječ o sveučilišnom udžbeniku, knjiga je po svom sadržaju i opsegu namijenjena i kolegama veterinarima koji rade u praksi, ponajprije onima koji se u svagdašnjem radu bave tzv. malom praksom.

Naruči Više


Moćni mikrobi – prikaz knjige Mighty Microbes – The Amazing World of Microorganisms

Skupina znanstvenika i popularizatora znanosti iz Nizozemske se s ovom idejom pozabavila kroz fundaciju Microcanoni, nizozemsku inačicu projekta naziva „Što doista trebate znati o mikrobiologiji“ još 2011. Ta verzija prezentirana je i u amsterdamskom muzeju Artis Micropia, a djelo na engleskome čiji vam prikaz donosim je korak dalje koji je ova skupina ljudi poduzela u ulozi urednika knjige s naslovom Mighty Microbes i podnsalovom The Amazing World of Microorganisms. Osmislili su građu podijeljenu u devet tematskih cjelina, a unutar svake je pet do deset poglavlja (tema) za koje su kao autore ili suautore odabrali znanstvenike koji su sudjelovali u ključnim otkrićima ili su istaknuti stručnjaci u tom području.

Naruči Više