Što kazati, kako nam je bilo na FEMS 2017 u Valenciji?

01.08.2017. FEMS Novosti

Sedmi kongres europskih mikrobiologa, FEMS 2017 u Valenciji s gotovo 2700 sudionika iz cijelog svijeta (85 različitih zemalja) pokazao se kao izrazito uspješan te znanstveno i društveno bogat kongres. Već prvog dana (nedjelja, 9 srpnja), prije službenog otvaranja kongresa, dobitnik LWOFF nagrade prof. dr. sc. Jeff Errington održao je zanimljivo predavanje o L-oblicima bakterija kojemu se posebno obradovala naša Duška Vujaklija. Svakog dana kongresa mogli smo prisustvovati izvrsnim predavanjima etabliranih predavača iz različitih područja mikrobiologije (od molekularnih, genetičkih te filogenetskih tematika pa sve do općeg utjecaja mikroorganizama na okoliš i proizvodnju te mikrobioma na psihofizičko zdravlje i produktivnost domaćina).

Hrvatska mikrobiologija je na ovom FEMS 2017 kongresu bila lijepo zastupljena (pogledajte galeriju), za razliku od prethodnog FEMS 2015 kongresa u Maastrichtu na kojem su bila samo dva hrvatska mikrobiologa.  Isto tako zahvaljujemo FEMS-u što nam je podijelio čak pet stipendija za naše mlade mikrobiologe. Općenito je na ovom kongresu podijeljeno više od 200 stipendija. Što se tiče članova HMD-a, lijepo društvance se sakupilo predvođeno predsjednikom HMD-a Dankom Hajsigom i njegovom ljepšom polovicom, Ljiljanom Pinter te nezaobilaznim multitalentiranim Robertom Antolovićem.  Naša se ekspedicija družila i sastančila s uvaženim FEMS-ovcima  na čelu s predsjednikom FEMS-a  prof. dr. sc.  Bauke Oudegom te našim velikim prijateljem prof. dr. sc. Vasom Taleskim kao i ostalim članovima ove naše lijepe zajednice. Mala ekspedicija HMD u Valenciju doputovala je preko Venecije uz financijsku potporu  A&B d.o.o. i KemoLab d.o.o. na čemu im još jednom od srca zahvaljujemo.

Sama Valencija izvrstan je odabir FEMS-a za lokaciju kongresa. Španjolsko mikrobiološko društvo pokazalo se kao dostojan domaćin. Druženja pri kraju svakog kongresnog dana uz poster sekciju i malo španjolskih vina, piva, sireva i drugih delicija pridonijela su boljem  upoznavanju prisutnih (uvidjela sam istinitost izreke: kad vino tone – riječi plivaju). A o ljepotama samog grada mogla bi napisati knjigu. Stari grad pravi je primjerak arhaične španjolske arhitekture u kojoj dominiraju male uske uličice s malim, izvana nevidljivim, trgovima na kojima žamor i druženje nikada ne jenjavaju. Katedralu Uznesenja Naše Gospe od Valencije i pripadajući muzej sa Svetim gralom  mora se vidjeti pod obavezno kao i zgradu Llotja de la Seda (“Loža svile”) građenu početkom 16. st. kao tržnica za svilu a koja se nalazi na popisu svjetske baštine UNESCO-a. Centralna tržnica (Mercat Central de Valencia) jedna je od najvećih tržnica u Europi. Tržnica oduševljava posjetitelje svojim mirisima, ali i ukusnom hranom. Običaj je stanovnika Valencije kupiti kruh u pekari na tržnici, prerezati ga te na štandu sa suhomesnatim proizvodima napraviti sendvič od španjolske šunke i sira te ga pojesti na stepenicama i zidićima uokolo tržnice.  Valencija je isto tako poznata i po modernoj arhitekturi, dio grada nazvan Ciutat de les Arts i les Ciències (Grad umjetnosti i znanosti) kojeg su projektirali svjetski poznati arhitekti Santiago Calatrava i Félix Candela, predivan je primjer iste. Tamo se nalazi najveći oceanografski park u Europi, prekrasan interaktivni muzej L’Hemisfèric, muzej znanosti  El Museu de les Ciències Príncipe Felipe, operna kuća i umjetnički centar El Palau de les Arts Reina Sofia i brojne druge znamenitosti koje posjetitelj u Valenciji ne bi smio preskočiti. I za kraj, kako se  Valencija nalazi na obali Sredozemnog mora, nezaobilazan je i posjet prekrasnim pješčanim plažama koje su na dohvat grada. A ono čega ćemo se vjerujem većina nas najviše sjećati, osim samog kongresa su predivne ljetne večeri uz malo paelle i čašu odličnog španjolskog vina.

Valencija i FEMS 2017 je za nama, a treba već misliti i pripremati se za FEMS 2019. Gdje i kada? Glasgow (Škotska), 7 – 12 srpnja 2019.! Ako Valenciju pamtimo po paella Valenciana i odličnom vinu, veselimo se unaprijed haggisu i škotskom viskiju uz malu “pravopisnu napomenu”. Škoti pišu svoje nacionalno piće whisky, da bi ga razlikovali od viskija (whiskey) koji se proizvode u Irskoj ili SAD.
 
Sastavila: Marija Duvnjak
Galerija slika


Projekt "U Društvu mikroba"

Osnovna svrha projekta je doprinijeti uvođenju, razvoju i održivosti programa društveno korisnog učenja na fakultetima. Više o projektu

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Zanimljivosti

13.09.2018. Zanimljivosti
Probiotics are mostly useless and can actually hurt you
Probiotics are living micro-organisms that are taken by millions of people to boost their microbiome or to restore their gut ecosystem after a dose of antibiotics. Yet questions remain about whether they actually work.
16.08.2018. Zanimljivosti
The urinary microbiome associated with bladder cancer
An international group of scientists led by dr. Terzić, including Croatian microbiological society member dr. Viljemka Bučević Popović as a first author, have recently published a paper on the association of urinary microbiome and bladder cancer.
Postani član HMD-a

Cilj Društva je okupljanje mikrobiologa i stručnjaka srodnih struka s ciljem unapređenja svih grana mikrobiologije.

Postani član

Šaljite nam novosti

Novosti i zanimljivosti nam šaljite na urednik@hmd-cms.hr.

Ostali skupovi

VI Congress of the Serbian Genetic Society

Date: 13-17 October, 2019

Venue: Vrnjačka Banja, Serbia


28th Congress of the Czechoslovak Society for Microbiology with international participation

Date: 18-21 September, 2019

Venue: Tatranské Matliare, Slovak Republic


Izdavaštvo

Priručnik za vježbe iz opće mikrobiologije

Ovaj sveučilišni priručnik napisalo je petnaestak autora iz desetak visokoškolskih ustanova iz Zagreba i Rijeke, a sadržaj je podijeljen u petnaest, slikama bogato ilustriranih poglavlja u kojima su opisane i obrađene različite bakteriološke, virološke, mikološke, imunološke i molekularno-biološke metode koje se upotrebljavaju u općoj mikrobiologiji koja se studira na nizu različitih fakulteta i visokih škola.

Naruči Više


Veterinarska imunologija

Radi se o vrhunskoj literaturi za potrebe visokoškolske nastave iz veterinarske imunologije. Knjiga je svojim sadržajem namijenjena prvenstveno studentima, ali i veterinarima u praksi i nastavnicima. 
(Iz recenzije)

Naruči Više


Veterinarska klinička imunologija

Iako je riječ o sveučilišnom udžbeniku, knjiga je po svom sadržaju i opsegu namijenjena i kolegama veterinarima koji rade u praksi, ponajprije onima koji se u svagdašnjem radu bave tzv. malom praksom.

Naruči Više