Ekspedicija Hrvatskog mikrobiološkog društva na Visoke Tatre

04.05.2015. Novosti

Počelo je, počelo….

S nestrpljenjem smo očekivali i konačno dočekali odlazak na simpozij Hot Topics in Microbiology koji je organiziralo Čehoslovačko mikrobiološko društvo u suradnji s Hrvatskim, Slovenskim i Mađarskim mikrobiološkim društvima. Mjesto održavanja Simpozija bio je prekrasan hotel Patria (u Štrbskem Plesu u Slovačkoj) koji je okružen još impozantnijom prirodom. Naime, sam hotel nalazi se iznad 1.300 metara nadmorske visine pa je pleso (jezero) još uvijek zaleđeno, a s više strana nadvisuju ga zasnježeni planinski vrhovi koji vire  “bogovima u odaje”. Vrijedi napomenuti da je Štrbske Pleso za Slovačku središte zimskih sportova i mjesto održavanja natjecanja u skijaškim skokovima, skijanju, skijaškom trčanju i drugim sportovima na snijegu, a tijekom toplijih mjeseci omiljeno okupljalište planinara i alpinista.

Simpozij je u prvom redu bio namijenjen mladim znanstvenicima i onima koji se tako osjećaju. Svečano otvaranje Simpozija iskoristili su i naši: Ljiljana Pinter, Dubravko Jelić i Danko Hajsig kako bi svima predstavili naše nadolazeće skupove u 2015. i 2016. godini:

  • Power of Fungi and Mycotoxins in Health and Disease (2015),
  • CESAR 2015 (Central European Symposium on Antimicrobials and Antimicrobial Resistance),
  • 6th Croatian Congress of Microbiology with International Participation (2016) i
  • Power of Microbes in Industry and Environment (2016).

Pljesak koji je uslijedio nakon predstavljanja čak je i nas iz Hrvatske zamalo „izbacio iz stolaca“.

Ed J. Kuijper, prvi predavač, odmah nakon otvorenja održao je sveobuhvatno predavanje o infekcijama uzrokovanim bakterijom Clostridium difficile (CDI). Ta se tematika, kao važan „hot topic“, provlačila kroz cijeli Simpozij. Tako je Maja Rupnik sa Sveučilišta u Mariboru također održala zapaženo predavanje vezano uz tu temu. Od predavača moramo istaknuti i naše Mirnu Mrkonjić Fuka i Silviju Černi koje su održale vrijedna i vrlo zapažena predavanja. Mirna je održala predavanje o enterokoknoj populaciji Istarskog sira te o tehnološkim i sigurnosnim aspektima naših autohtonih sireva, dok je Silvija održala predavanje o SSCP analizi kao metodi za provjeru kvazi-vrsta virusa hepatitisa E.

Glavni pisac ovog prikaza, skromna Marija Duvnjak propustila je spomenuti svoj nastup (op. D. H.). Iako joj je to bilo prvo iskustvo i izlaganje na nekom znanstvenom skupu, sadržajno i izvedbom nije se razlikovala od iskusnih i prokušanih dobrih predavača. Bravo Marija, opravdala si u cijelosti FEMS-ov grant, a također i mjesto u „HMD reprezentaciji“!

Slušali smo također vrsna predavanja o rezistenciji mikroba na antimikrobne lijekove, o biofilmovima i njihovim značajkama pa sve do tema koje bi mogle ući u opće-obrazovne programe. Tu se isticalo izlaganje Joanne Verran sa Mancester Metropolitan University vezano na tematiku unaprijeđena doktorskih studija i potrebama za stjecanje dodatnih znanja i vještina. Upravo ta raznolikost tema predstavljala je pravo bogatstvo simpozija Hot Topics in Microbiology. Općenito se može ustvrditi da su izlaganja bila vrlo kvalitetna pa vjerujem da se barem nekoliko imena našlo u Robijevoj „bilježnici“ i da ćemo neke od predavača vidjeti i čuti na na našem Kongresu u Svetom Marinu na Muri, u lipnju 2016.

Osim službenog programa, moramo istaknuti i neslužbeni dio u kojem su nas organizatori počastili poučnim i veselim putovanjem u destileriju Nestville park. A kako zaboraviti veseli i pomalo avanturistički izlet, do guzova u snijegu na Popradské Pleso, koji smo sami organizirali. Tko je preživio, pričat će …. Danko, Robi (Antolović), Dubravko te drage dame Ljiljana, Mirna i Silvija bez Vas to ne bi bilo isto.

Ne smijemo prešutjeti da je raniji dolazak u Štrbske Pleso omogućio održavanje „pojedinačnog prvenstva HMD-a u skijanju“ i to u konkurenciji članica i članova HMD-a. U ženskoj konkurenciji nadmoćno je pobijedila Silvija, a u muškoj uvjerljivo Dubravko.

Na kraju ovog kratkog izvještaja o nezaboravnom Simpoziju u Visokim Tatrama moramo svi zajedno uputiti čestitke organizatorima i domaćinima, a posebne zahvale zaslužuju dragi prijatelji Helena Bujdakova i Ivan Čiznar. Svestranost organizatora potvrdili su u društvenom dijelu Simpozija u kojem je članica Organizacijskog odbora Simpozija, sopranistica Petra Olejnikova, održala skoro dvosatni koncert s arijama iz poznatih opera, a Ivan Čižnar nas je sve iznenadio svojim glazbenim umijećem i nastupom na dva instrumenta tijekom večere kojom je zaključen izlet. Neke pojedinosti su dokumentirane u priloženoj fotogaleriji.

Marija Duvnjak i Danko Hajsig

Galerija slika


Zanimljivosti

18.04.2018. Zanimljivosti
Odilorhabdins: Researchers Discover New Class of Antibiotics

An international team of scientists led by the University of Illinois, Chicago, has discovered a new class of naturally produced, ribosome-targeting antibacterial agents, odilorhabdins, produced by a nematode-symbiotic bacterium.


08.04.2018. Zanimljivosti
Over 200 Never-Before-Seen Viruses Discovered Lurking in Frogs, Fish, And Reptiles

Not only does the finding have implications for studying human virology in the future, it also shows that viruses have an evolutionary history dating back millions of years - and they evolved concurrently with vertebrates.


Izdavaštvo

Moćni mikrobi – prikaz knjige Mighty Microbes – The Amazing World of Microorganisms

Skupina znanstvenika i popularizatora znanosti iz Nizozemske se s ovom idejom pozabavila kroz fundaciju Microcanoni, nizozemsku inačicu projekta naziva „Što doista trebate znati o mikrobiologiji“ još 2011. Ta verzija prezentirana je i u amsterdamskom muzeju Artis Micropia, a djelo na engleskome čiji vam prikaz donosim je korak dalje koji je ova skupina ljudi poduzela u ulozi urednika knjige s naslovom Mighty Microbes i podnsalovom The Amazing World of Microorganisms. Osmislili su građu podijeljenu u devet tematskih cjelina, a unutar svake je pet do deset poglavlja (tema) za koje su kao autore ili suautore odabrali znanstvenike koji su sudjelovali u ključnim otkrićima ili su istaknuti stručnjaci u tom području.

Naruči Više


Priručnik za vježbe iz opće mikrobiologije

Ovaj sveučilišni priručnik napisalo je petnaestak autora iz desetak visokoškolskih ustanova iz Zagreba i Rijeke, a sadržaj je podijeljen u petnaest, slikama bogato ilustriranih poglavlja u kojima su opisane i obrađene različite bakteriološke, virološke, mikološke, imunološke i molekularno-biološke metode koje se upotrebljavaju u općoj mikrobiologiji koja se studira na nizu različitih fakulteta i visokih škola.

Naruči Više


Postani član HMD-a

Cilj Društva je okupljanje mikrobiologa i stručnjaka srodnih struka s ciljem unapređenja svih grana mikrobiologije.

Postani član

Šaljite nam novosti

Novosti i zanimljivosti nam šaljite na urednik@hmd-cms.hr.

Skupovi HMD-a

Power of Viruses

Date: May 16-18, 2018

Venue: Poreč, Croatia

It is with great pleasure that we invite you to attend the conference Power of Viruses in Valamar Diamant Hotel, Poreč, Croatia, during May 16-18, 2018.

Posjeti web stranicu


CESAR 2018

Date: 19-22 September 2018

Venue: Sveti Martin na Muri, Croatia

It is our great pleasure to invite you to the 6th Central European Symposium on Antimicrobials and Antimicrobial Resistance, CESAR2018.

Posjeti web stranicu


Arhiva skupova