Članice Hrvatskog mikrobiološkog društva dobile Godišnje nagrade Instituta Ruđer Bošković za znanstvenu izvrsnost

18.01.2016. Novosti

Na Institutu Ruđer Bošković (IRB) dodijeljene su Godišnje nagrade za znanstvenu izvrsnost. Ukupno je dodijeljeno četrdeset nagrada znanstvenicima za najbolji znanstveni rad objavljen u 2013. i 2014. godini. Čestitamo dobitnicima, a posebno dr. sc. Dušici Vujaklija i dr. sc. Dragomiri Majhen, članicama HMD-a. Dr. sc. Dušica Vujaklija, predsjednica Bakteriološke sekcije HMD-a, dobila je godišnju nagradu IRB-a za 2013. godinu za znanstveni rad o paralognim SSB proteinima iz bakterije Streptomyces coelicolor objavljen u prestižnom časopisu Nucleic Acids Research (faktor odjeka = 9.112). Dr. sc. Dragomiri Majhen dodijeljena je godišnja nagrada za 2014. godinu za znanstveni rad objavljen u časopisu PLoS ONE (faktor odjeka = 3.234) o utjecaju proteina RhoB na unutarstanični promet adenovirusa tipa 5. 

Projekt "U Društvu mikroba"

Osnovna svrha projekta je doprinijeti uvođenju, razvoju i održivosti programa društveno korisnog učenja na fakultetima. Više o projektu

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Zanimljivosti

13.09.2018. Zanimljivosti
Probiotics are mostly useless and can actually hurt you
Probiotics are living micro-organisms that are taken by millions of people to boost their microbiome or to restore their gut ecosystem after a dose of antibiotics. Yet questions remain about whether they actually work.
16.08.2018. Zanimljivosti
The urinary microbiome associated with bladder cancer
An international group of scientists led by dr. Terzić, including Croatian microbiological society member dr. Viljemka Bučević Popović as a first author, have recently published a paper on the association of urinary microbiome and bladder cancer.
Postani član HMD-a

Cilj Društva je okupljanje mikrobiologa i stručnjaka srodnih struka s ciljem unapređenja svih grana mikrobiologije.

Postani član

Šaljite nam novosti

Novosti i zanimljivosti nam šaljite na urednik@hmd-cms.hr.

Ostali skupovi

VI Congress of the Serbian Genetic Society

Date: 13-17 October, 2019

Venue: Vrnjačka Banja, Serbia


28th Congress of the Czechoslovak Society for Microbiology with international participation

Date: 18-21 September, 2019

Venue: Tatranské Matliare, Slovak Republic


Izdavaštvo

Priručnik za vježbe iz opće mikrobiologije

Ovaj sveučilišni priručnik napisalo je petnaestak autora iz desetak visokoškolskih ustanova iz Zagreba i Rijeke, a sadržaj je podijeljen u petnaest, slikama bogato ilustriranih poglavlja u kojima su opisane i obrađene različite bakteriološke, virološke, mikološke, imunološke i molekularno-biološke metode koje se upotrebljavaju u općoj mikrobiologiji koja se studira na nizu različitih fakulteta i visokih škola.

Naruči Više


Veterinarska imunologija

Radi se o vrhunskoj literaturi za potrebe visokoškolske nastave iz veterinarske imunologije. Knjiga je svojim sadržajem namijenjena prvenstveno studentima, ali i veterinarima u praksi i nastavnicima. 
(Iz recenzije)

Naruči Više


Veterinarska klinička imunologija

Iako je riječ o sveučilišnom udžbeniku, knjiga je po svom sadržaju i opsegu namijenjena i kolegama veterinarima koji rade u praksi, ponajprije onima koji se u svagdašnjem radu bave tzv. malom praksom.

Naruči Više